Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Aseti" <n...@h...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Łosoś Carpaccio
Date: Mon, 4 Nov 2002 09:23:59 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <aq5atm$2be$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pi193.warszawa.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1036398326 2414 213.25.53.193 (4 Nov 2002 08:25:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 4 Nov 2002 08:25:26 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132958
Ukryj nagłówki
Obiecany jakiś czas temu Haneczce przepis na łososia Carpaccio
Porcja na 4 osoby.
50dag wędzonego łososia
2 awokado
2 pomarańcze
3 cytryny
1 limonka (ew. w zastępstwie cytryna)
3 łyżki oleju
kieliszek wódki
szczypiorek
sól, pieprz
Awokado przekroić na pół i wyjąć pestki. Następnie obrać je ze skórki,
pokroić w kostkę i skropić sokiem z 1 cytryny.
Odstawić do nasiąknięcia.
Cytrusy ( pomarańcza, limonka) wyszorować, obrać za skórki i zdjąć białe
błonki.
Pomarańczę pokroić w kostkę a limonkę w plasterki.
Sos: Wymieszać sok z cytryny i pomarańczy z olejem i alkoholem. Przyprawić
solą i pieprzem.
Łososia rozłożyć na 4 talerzach, przełożyć awokado, udekorować cytrusami.
Polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Moje 5 groszy:
Ja robię z tego coś a'la sałatkę.
Wszystko wg przepisu, tyle, że mieszam razem awokado i cytrusy.
Łososia kroję w paski i wtedy przekładam owocami.
Podaję w płaskiej salaterce.
Pychaaaaa
Życzę smacznego!
Aseti
--
Nic nie przeraża mężczyzny tak bardzo jak kobieta,
której spojrzenie przeszywa tak dogłębnie,
że byłby w stanie zrobić dla niej wszystko.
|