Data: 2002-11-04 08:23:59
Temat: Łosoś Carpaccio
Od: "Aseti" <n...@h...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Obiecany jakiś czas temu Haneczce przepis na łososia Carpaccio
Porcja na 4 osoby.
50dag wędzonego łososia
2 awokado
2 pomarańcze
3 cytryny
1 limonka (ew. w zastępstwie cytryna)
3 łyżki oleju
kieliszek wódki
szczypiorek
sól, pieprz
Awokado przekroić na pół i wyjąć pestki. Następnie obrać je ze skórki,
pokroić w kostkę i skropić sokiem z 1 cytryny.
Odstawić do nasiąknięcia.
Cytrusy ( pomarańcza, limonka) wyszorować, obrać za skórki i zdjąć białe
błonki.
Pomarańczę pokroić w kostkę a limonkę w plasterki.
Sos: Wymieszać sok z cytryny i pomarańczy z olejem i alkoholem. Przyprawić
solą i pieprzem.
Łososia rozłożyć na 4 talerzach, przełożyć awokado, udekorować cytrusami.
Polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Moje 5 groszy:
Ja robię z tego coś a'la sałatkę.
Wszystko wg przepisu, tyle, że mieszam razem awokado i cytrusy.
Łososia kroję w paski i wtedy przekładam owocami.
Podaję w płaskiej salaterce.
Pychaaaaa
Życzę smacznego!
Aseti
--
Nic nie przeraża mężczyzny tak bardzo jak kobieta,
której spojrzenie przeszywa tak dogłębnie,
że byłby w stanie zrobić dla niej wszystko.
|