Data: 2001-06-19 12:15:19
Temat: Miesko po zachodnioafrykansku, czyli...
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
... Groundnut stew
wziac dowolnego miesa, pociac na kawalki. Mozna obsmazyc, ale nie
trzeba.
Wlozyc do duzego naczynia zarorodporn., ktore ma przykrywke
Dolozyc - jarzyny, co pod reka, ale im twardsze tym lepsze -
ceebula , marchew, seler (np naciowy), czosnek, jakies cudaki z
puszki, typu groszek. kukurydza, fasola, por, pietruszka -
korzen. dodac albo swiezych pomidorow, obranych i pokrojonych,
albo puszke juz obranych, w soku, posolic, popieprzyc, dodac
sloiczek masla orzechowego. Z maki i wody zrobic ciasto. z ciasta
waleczek i tym cudem przylepic przykrywke naczynia do naczynia.
Tzn cala rzecz ma byc szczelnie zamknieta. Wstawic do
srenio-sreniego pieca i zostawic na pare godzin.
i juz.
Plynu nie moze byc za duzo, bo nie paruje, a jarzyny wypuszczaja
to i owo, a maslo, z kolei, zageszczza calosc.
Te "pare godzin" w sumie zalezy od miesa - z czego ono, jaka
czesc etc - kurczak chyba bedzie nakrocej.
Krysia
K.T. - starannie opakowana
|