Data: 2004-02-10 12:36:17
Temat: Mięso mielone zapiekane z kiszoną kapustą [P]
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ostatnio mam trend pt. proste jadło. Wygrzebałam trochę przepisów ze starych
numerów Poradnika Domowego i przyrządziłam jak w temacie.
Porcja na 4 osoby:
80 dkg mięsa mielonego
1 kg kiszonej kapusty
6 dużych ziemniaków
3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
tymianek albo majeranek do mięsa (jak kto lubi)
zioła prowansalskie do ziemniaków
sól, pieprz
szklanka soku jablkowego
pół szklanki bulionu.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kapustę zalewamy bulionem i sokiem
jabłkowym, dusimy do miękkości (ok. 40 minut).
Na patelni obsmażamy na dużym ogniu mięso, w płaskim rondlu poddusić cebulę,
dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem / tymiankiem, dodać
przecier pomidorowy. Dusić ok. 15 minut.
Nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować
tłuszczem, na spód położyć pokrojone w plastry ziemniaki, posypać je
majerankiem, a potem warstwami: 1/2 mięsa mielonego, 3/4 kapusty kiszonej,
1/2 mięsa i 1/4 kapusty.
Zapiekać ok. 30 minut.
Najlepsze z piwem.
--
KingAM
keep*young*and*beautiful
annie lennox
|