Data: 2007-02-13 19:30:09
Temat: Moje Curry z kurczaka. :)
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
W prawdzie do końca indyjskie to nie jest, moja modyfikacja, ale
smaczne. :)
Składniki:
- 500g mięsa kurczaka - może być cokolwiek, pierś oczywiście się
nadaje, ale mogą być i nóżki i inne, ja dałem trochę trybowanych udek
i piersi
- duża cebula
- dwie średnie papryczki chilli
- śmietana (tłusta)
- przecier pomidorowy
- olej do smażenia
- sól
- pieprz (mielony)
- cynamon (mielony)
- kurkuma (mielona)
- kolendra (mielona)
- kminek (mielony)
- garam masala
- letnia woda
Przygotowanie:
1. Kurczaka pokroić (jak z kośćmi to tasakiem mocno walić, żeby nie
odprysnęły ostre drzazgi) na kawałki ok. 4cm. Może być ze skórą,
tłuszczem - jak leci. :) Nie bawić się w filetowanie bo zupełnie nie o
to chodzi. Kawałki oprószyć pieprzem (tego nie żałować) i solą.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Papryczki drobno poszatkować -
usunąć nasionka jak ktoś nie chce piekielnie ostro (tak ma być), uważać
na oczy!
3. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać sporą (na kurczaka) ilość oleju,
na dość dużym ogniu obsmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor (ok. 5
min.), zdjąć kurczaka na naczynie.
4. Wrzucić na patelnię pokrojoną cebulę, dodać czubatą łyżeczkę
cynamonu, rozmieszać. Smażyć na wolnym ogniu aż cebula mocno
zbrązowieje (ok. 15 min., mieszając co jakiś czas).
5. Dodać z powrotem kurczaka. Doprawić: dwie łyżki przecieru
pomidorowego (choć ilość właściwie zależy od jego smaku), dwie łyżeczki
kurkumy, dwie łyżeczki kolendry, dwie łyżeczki kminku i dwie łyżeczki
garam masala. Sól do smaku jak kto lubi. Rozmieszać aby składniki się
połączyły smażąc na wolnym ogniu.
6. Podlać sporą ilością przegotowanej ciepłej wody, dodać kilka łyżek
śmietany. Rozmieszać. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje i zacznie
się od niego oddzielać olej - ok. 25 min. duszenia. Okazjonalnie
podlewać wodą.
7. Sprawdzić czy mięso się dobrze udusiło - jeżeli z kością to powinno
ładnie od tej kości odchodzić. Sos powinien mieć konsystencję gęstej
zupy.
Podawać gorące na kilkucentymetrowej głębokości półmisku, można walnąć
ozdobnego kleksa z chudej śmietany czy jogurtu. ;) Do tego ryż lub/i
naan. Smacznego. :P~
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|