Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!postnews.google.com!30g2000cwc.googlegroups.com!not-for-mail
From: "Rostov" <r...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Moje wiśniowe boje z procentami - ciąg dalszy :P
Date: 9 Mar 2007 07:58:35 -0800
Organization: http://groups.google.com
Lines: 34
Message-ID: <1...@3...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 83.27.198.141
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1173455921 6270 127.0.0.1 (9 Mar 2007 15:58:41 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 Mar 2007 15:58:41 +0000 (UTC)
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; Maxthon; .NET
CLR 1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: 30g2000cwc.googlegroups.com; posting-host=83.27.198.141;
posting-account=SdIvOg0AAAB_3bpfkDgvmQpOxLWElJ76
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:292556
Ukryj nagłówki
Jak napisałem we wcześniejszym poście, tak też zrobiłem.
Do 0,5 litra zrobionego w zeszłym roku soku wiśniowego (40 dag cukru
na 1 litr wyciśniętego soku w sokowniku parowym, pasteryzowany przez 5
minut) dodałem jeszcze 60 dag cukru (wspominałem już, że lubię napitki
szatańsko słodkie i również tak samo mocne) i podgrzałem do
rozpuszczenia na malutkim ogniu - cały cukier rozpuścił się elegancko.
Do ciepłego jeszcze soku powoli dolałem 1 litr spirytusu i po
przestudzeniu przelałem w butelki.
Płyn miał przepiękny rubinowy kolorek i przejrzystość.
Kilka dni później zajrzałem do barku i oto, co zobaczyłem - na dnie
każdej butelki wytrąciła się około centymetrowa warstwa cukru, która
teraz zrobiła się twarda jak skała i ani jej nie można ruszyć.
Obawiałem się, wspomnianej wcześniej przez Koleżankę, galaretki na
wierzchu, a tu okazało się, że pojawił się cukier na dnie.
I teraz moje pytania :
1. Co ja takiego zrobiłem źle ? Bo wcześniej już robiłem takie rzeczy
i raczej nie chodzi tu o nadmiar cukru, bo ten rozpuszczał się za
każdym razem dokumentnie i potem nie wytrącał.
2. Jak pozbyć się tej warstewki cukru z dna i sprawić, aby rozpuściła
się ona w mojej miksturze już na stałe ?
Tak to jest kiedy facet nie ma zielonego pojęcia o kulinariach, a chce
sobie sam dogodzić :D
Pozdrawiam, Rostov
|