Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nalewka z borówek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Nalewka z borówek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-03-18 05:49:18

Temat: Nalewka z borówek
Od: m...@w...pl szukaj wiadomości tego autora

Chcialam zrobic nalewke z borówek (lesnych) ale nie moge znalezc
nigdzie przepisu.
Sa z najprzerozniejszych owocow, ale nie to, co bym chciala...
A moze z borowek powstanie cos paskudnego w smaku? Czy ktos ma w tym
temacie jakies doswiadczenia i podzieli sie ze mna?

Pozdrowienia
Magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-03-18 06:58:07

Temat: Re: Nalewka z borówek
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

m...@w...pl napsal(a):
> Chcialam zrobic nalewke z borówek (lesnych) ale nie moge znalezc
> nigdzie przepisu.

A jak mowisz o borowkach, to masz na mysli co? Takie to ciemnie
fioletowe, co w wiekszosci Polski nazywa sie czarna jagoda, a w Krakowie
borowkami? Czy takie to czerwone - brusznice?

Ludek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-03-18 07:12:21

Temat: Re: Nalewka z borówek
Od: m...@w...pl szukaj wiadomości tego autora

:-)) Jak najbardziej czerwone brusznice.
Magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-03-18 07:42:58

Temat: Re: Nalewka z borówek
Od: Michał Komorowski <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

m...@w...pl napisał(a):
> Chcialam zrobic nalewke z borówek (lesnych) ale nie moge znalezc
> nigdzie przepisu.
> Sa z najprzerozniejszych owocow, ale nie to, co bym chciala...
> A moze z borowek powstanie cos paskudnego w smaku? Czy ktos ma w tym
> temacie jakies doswiadczenia i podzieli sie ze mna?

"Domowy wyrób win, nalewek i miodów", E. i K. Adamscy, 2004

Brusznicówka, czyli nalewka na czerwonych borówkach

Kilogram umytych i oczyszczonych czerwonych owoców borówki lekko pognieść, włożyć
do słoja, zalać litrem spirytusu, zamieszać, szczelnie zamknąć i trzymać w miejscu
nasłonecznionym tak długo, aż borówki stracą czerwony kolor (ok. miesiąca).
Przyrządzić syrop z litra wody i 250g cukru, pamiętając o odszumowaniu. Wystudzić,
przefiltrować nalewkę i dobrze wymieszać z syropem. Rozlać do butelek, przechowywać
szczelnie zamknięte w ciemnym, chłodnym miejscu.

Nalewka na czerwonych borówkach II

Wiosną zebrać garść młodych wierzchołków piołunu, umyć, osuszyć, włożyć do słoja i
zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i zostawić na miesiąc, później przefiltrować
i przechowywać w butelce.
Kilogram umytych i oczyszczonych, dojrzałych owoców borówki czerwonej wsypeać do
słoja i zalać przygotowaną wcześniej piołunówką. Szczelnie zamknąć i odstawić na
dwa miesiące, potem przefiltrować i dosłodzić do smaku syropem przygotowanym w
proporcji szklanka wody na 1/2 kg cukru. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i
przechowywać przez pół roku w chłodnym miejscu.


Pozdr,

Michał K.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-03-19 05:33:30

Temat: Re: Nalewka z borówek
Od: m...@w...pl szukaj wiadomości tego autora

Bardzo dziekuje!!
Nalewka juz stoi na parapecie :-)
Magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ja jeszcze podrążę temat...
piers z kaczki i patelnia grillowa
Ryba Panga
ryz + tunczyk + brokuly + zielony groszek...
świeża makrela

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »