Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nalewka z borówek Re: Nalewka z borówek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Nalewka z borówek

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Michał Komorowski <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nalewka z borówek
Date: Sat, 18 Mar 2006 08:42:58 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <dvgdm6$8r2$1@inews.gazeta.pl>
References: <1...@p...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 25-be2-7.acn.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1142667783 9058 85.222.10.25 (18 Mar 2006 07:43:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 18 Mar 2006 07:43:03 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5 (Windows/20051201)
In-Reply-To: <1...@p...googlegroups.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:263322
Ukryj nagłówki

m...@w...pl napisał(a):
> Chcialam zrobic nalewke z borówek (lesnych) ale nie moge znalezc
> nigdzie przepisu.
> Sa z najprzerozniejszych owocow, ale nie to, co bym chciala...
> A moze z borowek powstanie cos paskudnego w smaku? Czy ktos ma w tym
> temacie jakies doswiadczenia i podzieli sie ze mna?

"Domowy wyrób win, nalewek i miodów", E. i K. Adamscy, 2004

Brusznicówka, czyli nalewka na czerwonych borówkach

Kilogram umytych i oczyszczonych czerwonych owoców borówki lekko pognieść, włożyć
do słoja, zalać litrem spirytusu, zamieszać, szczelnie zamknąć i trzymać w miejscu
nasłonecznionym tak długo, aż borówki stracą czerwony kolor (ok. miesiąca).
Przyrządzić syrop z litra wody i 250g cukru, pamiętając o odszumowaniu. Wystudzić,
przefiltrować nalewkę i dobrze wymieszać z syropem. Rozlać do butelek, przechowywać
szczelnie zamknięte w ciemnym, chłodnym miejscu.

Nalewka na czerwonych borówkach II

Wiosną zebrać garść młodych wierzchołków piołunu, umyć, osuszyć, włożyć do słoja i
zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i zostawić na miesiąc, później przefiltrować
i przechowywać w butelce.
Kilogram umytych i oczyszczonych, dojrzałych owoców borówki czerwonej wsypeać do
słoja i zalać przygotowaną wcześniej piołunówką. Szczelnie zamknąć i odstawić na
dwa miesiące, potem przefiltrować i dosłodzić do smaku syropem przygotowanym w
proporcji szklanka wody na 1/2 kg cukru. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i
przechowywać przez pół roku w chłodnym miejscu.


Pozdr,

Michał K.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
19.03 m...@w...pl
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"