Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Michał Komorowski <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nalewka z borówek
Date: Sat, 18 Mar 2006 08:42:58 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <dvgdm6$8r2$1@inews.gazeta.pl>
References: <1...@p...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 25-be2-7.acn.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1142667783 9058 85.222.10.25 (18 Mar 2006 07:43:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 18 Mar 2006 07:43:03 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5 (Windows/20051201)
In-Reply-To: <1...@p...googlegroups.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:263322
Ukryj nagłówki
m...@w...pl napisał(a):
> Chcialam zrobic nalewke z borówek (lesnych) ale nie moge znalezc
> nigdzie przepisu.
> Sa z najprzerozniejszych owocow, ale nie to, co bym chciala...
> A moze z borowek powstanie cos paskudnego w smaku? Czy ktos ma w tym
> temacie jakies doswiadczenia i podzieli sie ze mna?
"Domowy wyrób win, nalewek i miodów", E. i K. Adamscy, 2004
Brusznicówka, czyli nalewka na czerwonych borówkach
Kilogram umytych i oczyszczonych czerwonych owoców borówki lekko pognieść, włożyć
do słoja, zalać litrem spirytusu, zamieszać, szczelnie zamknąć i trzymać w miejscu
nasłonecznionym tak długo, aż borówki stracą czerwony kolor (ok. miesiąca).
Przyrządzić syrop z litra wody i 250g cukru, pamiętając o odszumowaniu. Wystudzić,
przefiltrować nalewkę i dobrze wymieszać z syropem. Rozlać do butelek, przechowywać
szczelnie zamknięte w ciemnym, chłodnym miejscu.
Nalewka na czerwonych borówkach II
Wiosną zebrać garść młodych wierzchołków piołunu, umyć, osuszyć, włożyć do słoja i
zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i zostawić na miesiąc, później przefiltrować
i przechowywać w butelce.
Kilogram umytych i oczyszczonych, dojrzałych owoców borówki czerwonej wsypeać do
słoja i zalać przygotowaną wcześniej piołunówką. Szczelnie zamknąć i odstawić na
dwa miesiące, potem przefiltrować i dosłodzić do smaku syropem przygotowanym w
proporcji szklanka wody na 1/2 kg cukru. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i
przechowywać przez pół roku w chłodnym miejscu.
Pozdr,
Michał K.
|