Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!skynet.be!skynet.be
!newsfeeds.belnet.be!news.belnet.be!transit.news.xs4all.nl!not-for-mail
From: <m...@h...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: No to sie wkupujemy
Date: Tue, 9 Oct 2001 18:40:25 +0200
Organization: XS4ALL Internet BV
Lines: 25
Message-ID: <9pv9hi$bpc$1@news1.xs4all.nl>
NNTP-Posting-Host: 213-84-212-80.adsl.xs4all.nl
X-Trace: news1.xs4all.nl 1002645874 12076 213.84.212.80 (9 Oct 2001 16:44:34 GMT)
X-Complaints-To: a...@x...nl
NNTP-Posting-Date: 9 Oct 2001 16:44:34 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:74184
Ukryj nagłówki
W miseczce wymieszac pudry:
1 lyzka stolowa chili, 2 lyzeczki cynamonu, 1 lyz. kimnu arabskiego (lub
inaczej kamnu, inaczej dzintan).
300 g fasolki szparagowej przekroic na polowki, 2 cebule pokroic na gruba
kostke (moze byc czerwona), 3 zabki czosnku oczyscic, 1 duza czerwona
papryke pokroic na kawalki (oczyszczona), 500 g pomidorow sparzyc (bez
skorki) i pokroic na grubsze kawalki. Ja uzywam puszke juz gotowych.
Przygotowac 1dl jakiegos bulionu miesnego.
500 g wolowego mielonego wymieszac w misce z 1 jajkiem, dodac POLOWE
wymieszanego pudru, 3 lyzki bulki tartej, 2 lyzeczki soli i pieprz do smaku.
Wymieszac i formowac z masy male kulki.
Te kulki podsmazyc na brazowy kol. na oliwce z oliwek Wyjac i na tluszczu
podsmazyc cebule i rozgnieciony czosnek. Dodac papryke, fasolke, pomidory,
reszte pudru, bulion. ( ja go nie wlewam od razu calego, moze wyjsc za
mokre). Sprawdzic czy jeszcze soli i pieprzu. Wlozyc kuleczki miesne i dusic
ok 25 min.
Mozna jesc z ryzem lub kasza, albo z turecka pizza, albo z wrapem, albo
sucha tortilla. Pyszne z chlebkiem ciabatta.
P.S. Czasami fasolka wychodzi za twarda, mozna ja na samym poczatku osobno w
wodzie podgotowac.
SMACZNEGO
|