Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.internetia.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!news.tel
e.dk!small.news.tele.dk!4.1.16.34!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!lsanca1-snf1!news
.gtei.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Obiad w poniedzialek
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 36
Date: Tue, 23 Oct 2001 13:29:36 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1003868977 4.33.132.12 (Tue, 23 Oct 2001 13:29:37 PDT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 23 Oct 2001 13:29:37 PDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:76153
Ukryj nagłówki
Mezowi smakowalo, nawet zjadl resztki na lunch dzisiaj, wiec moze sie
komus przyda jako pomysl.
Obiad na dwie osoby
2 jablka
2 zabki czosnku
4 srednie ziemniaki
1/4 szklanki mleka
1 lyzka masla
sol, pieprz, majeranek
2 grube kotlety schabowe
garsc suszonych sliwek bez pestek
1 jajko
tarta bulka
maslo, olej
fasolka szparagowa
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
1 lyzeczka oliwy
Jabka umiescic w naczyniu i upiec w piecu (bez cukru lub z cukrem, jak
kto woli). Czosnek zawinac w folie i upiec w tym samym czasie, co
jablka.
Kotlety natrzec sola, pieprzem i grubo majerankiem. Naciac poziomo w
ksztalcie kieszeni, nadziac sliwkami. Panierowac w jajku i bulce i
smazyc na malym ogniu na mieszance masla i oleju, pod przykryciem.
Odwrocic po 8 minutach. Po 15 minutach sprawdzic przez naciecie nozem w
najgrubszym miejscu - mieso musi byc "na wylot" przegotowane, bez rozowosci.
Ziemniaki ugotowac na miekko w lupinach, odcedzic, dodac sol, pieprz,
maslo, mleko i czosnek wycisniety z lupinek i zrobic "grube" puree.
Fasolke szparagowa podsmazyc na oliwie z sezamowym olejem, dodac do
goracej patelni 1/4 szklanki wody i przykryc. Parowac na wysokim ogniu
przez piec minut, odstawic z ognia. Zostawic pod przykryciem, zeby "doszla".
Na talerzach ulozyc ziemniaki puree, fasolke i kotlety w przyjazny oku
wzor. Podac jablka pieczone na deser.
Magdalena Bassett
|