Data: 2001-10-23 20:29:36
Temat: Obiad w poniedzialek
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mezowi smakowalo, nawet zjadl resztki na lunch dzisiaj, wiec moze sie
komus przyda jako pomysl.
Obiad na dwie osoby
2 jablka
2 zabki czosnku
4 srednie ziemniaki
1/4 szklanki mleka
1 lyzka masla
sol, pieprz, majeranek
2 grube kotlety schabowe
garsc suszonych sliwek bez pestek
1 jajko
tarta bulka
maslo, olej
fasolka szparagowa
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
1 lyzeczka oliwy
Jabka umiescic w naczyniu i upiec w piecu (bez cukru lub z cukrem, jak
kto woli). Czosnek zawinac w folie i upiec w tym samym czasie, co
jablka.
Kotlety natrzec sola, pieprzem i grubo majerankiem. Naciac poziomo w
ksztalcie kieszeni, nadziac sliwkami. Panierowac w jajku i bulce i
smazyc na malym ogniu na mieszance masla i oleju, pod przykryciem.
Odwrocic po 8 minutach. Po 15 minutach sprawdzic przez naciecie nozem w
najgrubszym miejscu - mieso musi byc "na wylot" przegotowane, bez rozowosci.
Ziemniaki ugotowac na miekko w lupinach, odcedzic, dodac sol, pieprz,
maslo, mleko i czosnek wycisniety z lupinek i zrobic "grube" puree.
Fasolke szparagowa podsmazyc na oliwie z sezamowym olejem, dodac do
goracej patelni 1/4 szklanki wody i przykryc. Parowac na wysokim ogniu
przez piec minut, odstawic z ognia. Zostawic pod przykryciem, zeby "doszla".
Na talerzach ulozyc ziemniaki puree, fasolke i kotlety w przyjazny oku
wzor. Podac jablka pieczone na deser.
Magdalena Bassett
|