Data: 2002-01-11 01:49:22
Temat: Odp: Kmin rzymnki a kminek indyjski
Od: "stsal" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<ciach!>
> Co wygrzebałam w Encyklopedii Sztuki Kulinarnej:
> KMIN - in. kmin rzymski, Cuminum cyminum, roślina aromatyczna z rodziny
> baldaszkowatych, pochodząca z Turkiestanu, znana i stosowana już w
> starożytności (ziarna znaleziono m.in. w grobowcach faraonów), dodawana do
> chleba i zup. W Europie kmin pojawił się na poczatku naszej ery i najpierw
> został rozpowszechniony w basenie Morza Śródziemnego. Bardzo popularny w
kuchni
> hinduskiej (więc to chyba ten indyjski), meksykańskiej i amerykańskiej.
> Składnik mieszanki garam masal (indyjski?). Używany do pikli i sałatek. W
> Afryce Płn. używany do kiełbasek merguez i couscous, w Meryce Płn. do
chili con
> carne. Kmin rzymski jest często mylony z kminkiem, a jego czarna odmiana -
z
> czarnuszką.
>
> Więc to chyba to samo.
>
> Pozdrowienia
> Agnieszka
>
Przez chile myślałam, że acznę krzyczeć z rozpaczy... Ale - sięgnęłam po
książkę kucharską, w której wygrzebałam ten cały kminek indyjski (i bardzo
lubię z niej gotować, bo mi zawsze wychodzi :)) ), a tam - opis przypraw z
nazwami łacińskimi.
KMINEK INDYJSKI, nasina całe i mielone. Nasiona białego kminku, Cuminum
cyminum (więc kmin rzymski = kminek indyjski :) ), są podstawową przyprawą
dodawaną do warzyw typu curry, ryżu, przekąsek i dalu. Dodaje potrawom smaku
i poprawia trawienie. Jest również lekarstwem na bóle i skurcze żołądka.
Kminek mielony powinno się dodawać do masali (masale - indyjskie mieszanki
prażonych i następnie zmielonych przypraw)na końcu, a cały na początku.
Kminek czarny Cuminum nigrum (czy to jest to samo co czarna odmiana kminu
rzymskiego???), mniejszy i ciemniejszy od kminku białego, ma gorzkawy smak i
intensywniejszy zapach. Cytat z Kuchni Kryszny.
No to teraz wiem na czym stoję, a raczej czym będę przyprawiać ;) Za to
rodzi się kolejne pytanie - czy Cuminum nigrum = czarnej odmianie kminu
rzymskiego?
Anka - poinformowana, ale ciągle z problemami...
|