Data: 2002-01-10 21:22:13
Temat: Re: Kmin rzymnki a kminek indyjski
Od: <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> >
> >...wystepujaca w stanie dzikim w Europie pólnocnej i srodkowej, Afryce
> >pólnocnej i Azji....
> >czyli raczej nie poludniowej
> >
> >MAc
> >A moze ktos wie na pewno???
> >
> >
> Poddaje sie i przyznaje od razu, ze nie wiem na pewno albo -
> jeszcze lepiej - na pewno ni e wiem
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
> __________________________
Co wygrzebałam w Encyklopedii Sztuki Kulinarnej:
KMIN - in. kmin rzymski, Cuminum cyminum, roślina aromatyczna z rodziny
baldaszkowatych, pochodząca z Turkiestanu, znana i stosowana już w
starożytności (ziarna znaleziono m.in. w grobowcach faraonów), dodawana do
chleba i zup. W Europie kmin pojawił się na poczatku naszej ery i najpierw
został rozpowszechniony w basenie Morza Śródziemnego. Bardzo popularny w kuchni
hinduskiej (więc to chyba ten indyjski), meksykańskiej i amerykańskiej.
Składnik mieszanki garam masal (indyjski?). Używany do pikli i sałatek. W
Afryce Płn. używany do kiełbasek merguez i couscous, w Meryce Płn. do chili con
carne. Kmin rzymski jest często mylony z kminkiem, a jego czarna odmiana - z
czarnuszką.
Więc to chyba to samo.
Pozdrowienia
Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|