Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!new
s.pg.gda.pl!not-for-mail
From: sadyl <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Łosoś, halibut
Date: Wed, 22 Mar 2000 11:16:17 +0100
Organization: Technical University of Gdansk
Lines: 26
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: sadyl.teleadreson.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunrise.pg.gda.pl 953720277 25616 195.116.119.135 (22 Mar 2000 10:17:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...gda.pl
NNTP-Posting-Date: 22 Mar 2000 10:17:57 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.7 [en] (Win98; I)
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25284
Ukryj nagłówki
> Jola Backiel wrote:
> >
> > > > Doskonaly jest "tatar" z lososia, ale musi byc swiezy.
> > >
> > I co sie do tego jeszcze dodaje???
> >
>
to co do zwykłego tzn, cebulkę, ogórek kiszony, sól, pieprz, maggi,
trochę oliwki, na wierzch żółtko.
podobno najlepiej przepiórcze, ale mi się nie udało jeszcze kupić
próbowałem z kurzym i jest OK
A do tego typu potraw polecam gorąco tzw. "papas hand" tzn ręczne
siekacze
Kosztuje to grosze (produkowane przez DOMIK w Bydgoszczy ok. 20-30 zł) a
ułatwia drobne pokrojenie warzyw do tatara czy na sałatkę.
Mięso na tatar też kroiłem (w zasadzie siekałem)
i wołowinę i łososia.
sadyl
PS: dygresja z zupełnie innej beczki: czy wiecie, że w Rawie
Mazowieckiej (miasteczko znane głównie z zakładów mięsnych) jest hotel o
nazwie "TATAR" i mieści się przy ul.Tatar.
Polecam wszystkim niezamożnym bez szczególnych wymagań - warunki jak w
akademiku, ale piękna lokalizacja nad jeziorem.
|