Data: 2000-03-22 10:16:17
Temat: Odp: Łosoś, halibut
Od: sadyl <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jola Backiel wrote:
> >
> > > > Doskonaly jest "tatar" z lososia, ale musi byc swiezy.
> > >
> > I co sie do tego jeszcze dodaje???
> >
>
to co do zwykłego tzn, cebulkę, ogórek kiszony, sól, pieprz, maggi,
trochę oliwki, na wierzch żółtko.
podobno najlepiej przepiórcze, ale mi się nie udało jeszcze kupić
próbowałem z kurzym i jest OK
A do tego typu potraw polecam gorąco tzw. "papas hand" tzn ręczne
siekacze
Kosztuje to grosze (produkowane przez DOMIK w Bydgoszczy ok. 20-30 zł) a
ułatwia drobne pokrojenie warzyw do tatara czy na sałatkę.
Mięso na tatar też kroiłem (w zasadzie siekałem)
i wołowinę i łososia.
sadyl
PS: dygresja z zupełnie innej beczki: czy wiecie, że w Rawie
Mazowieckiej (miasteczko znane głównie z zakładów mięsnych) jest hotel o
nazwie "TATAR" i mieści się przy ul.Tatar.
Polecam wszystkim niezamożnym bez szczególnych wymagań - warunki jak w
akademiku, ale piękna lokalizacja nad jeziorem.
|