Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.nask.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Przemyslaw" <p...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@p...onet.pl>
Subject: Odp: Łosoś, halibut
Lines: 25
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Message-ID: <a%oC4.341$4N.7224@news.tpnet.pl>
Date: Thu, 23 Mar 2000 13:29:42 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.20.87
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 953818182 212.160.20.87 (Thu, 23 Mar 2000 14:29:42 MET)
NNTP-Posting-Date: Thu, 23 Mar 2000 14:29:42 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25420
Ukryj nagłówki
> > >
> >
> to co do zwykłego tzn, cebulkę, ogórek kiszony, sól, pieprz, maggi,
> trochę oliwki, na wierzch żółtko.
> podobno najlepiej przepiórcze, ale mi się nie udało jeszcze kupić
> próbowałem z kurzym i jest OK
>
No, zalamales mnie :))) Gdzie maggi do ryby. Nie po to robi sie tatar z
najlepszych gatunkow ryb zeby zabijac to smakiem maggi. Maggi to sie dodaje
do starej wolowiny :)))))
A tak serio to z ryba mieszamy pisoekana cebulke, sol, bialy pieprz, i
zalewamy to oliwa z oliwek z odrobina soku z cytryny (tylko to nie ma
plywac - troche oliwy), ykladamy na gwiezdzie z lisci cykorii, posypujemy
koperkiem (moze byc suszony) , a na to kladziemy polowke skorupki
przepiorczego jajka (bez problemu w kazdym supermarkecie) z zoltkiem w
srodku. Mozna zoltko posypac odrobina szafranu.
I ogorkow tez sie nie daje. Taki klasyczny przepis podaje slynny szwajcarski
Pauli i raczej nalezy sie tego trzymac. Zreszta wyprobowalem to na sporej
liczbie osob i wszyscy byli zachwyceni
Przemyslaw Koziarski
|