Data: 2001-11-27 08:04:36
Temat: Odp: Odp: kruche ciasto
Od: "Ela" <e...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Gusiak"
> >> > Wstawia się do lodówki czy do zamrażalnika lodówki?
> >> Prawidlowo - do lodowki.
> >Do zamrażalnika tylko wtedy, gdy chcesz utrzeć na tarce, np. na wierzch
> >ciasta.
>
> A tak właściwie to po co się je wstawia do lodówki?
> Jak się upiecze takie nie zimne, to co? Przecież jak się wsawi do
piekarnika,
> to i tak się ogrzeje.
> Może to głupie pytanie, ale zawsze mnie to ciekawiło ;)
>
> Pa pa!
O kruchości ciasta kruchego decyduje ilość tłuszczu (im więcej, tym bardziej
truche - ale bez przesady), oraz sposób wykonania. Tłuszcz powinien być
schłodzony i należy go siekać z mąką - nożem, aby nie dopuścić do
rozpuszczenia tłuszczu. Z nawet lekko rozpuszczonego tłuszczu, wydziela się
woda, która wiąże się z mąką i wtedy takie ciasto będzie twarde a nie
kruche. Stąd też i późniejsze chłodzenie w lodówce, przed wyłożeniem ciasta
na blachę. Dobrze jest też używać wałka, a nie wylepiać łapkami, choć nie
zawsze jest to wykonalne.:)
Ela
|