Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Agnieszka" <A...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@p...onet.pl> <3973287e$1@news.astercity.net>
Subject: Odp: Ogórasy
Lines: 22
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Message-ID: <KOVc5.14736$pD2.289557@news.tpnet.pl>
Date: Tue, 18 Jul 2000 09:53:46 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.189.134
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 963914026 212.160.189.134 (Tue, 18 Jul 2000 11:53:46 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Jul 2000 11:53:46 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31337
Ukryj nagłówki
Użytkownik Zolza <z...@a...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3973287e$...@n...astercity.net...
> Swoja droga - czy ktos ma i podzieli sie domowym sposobem na robienie
> ogorkow kiszonych w sloikach? Bym se zrobila pare sloiczkow na zime :-)
> Magda
>
>
Bardzo prosze.
Potrzebne sa ogorki kwaszeniaki hodowane bez nawozow sztucznych. Jest to
warunek niezbedny.
Oraz przyprawy: koper z nasionami, czosnek, chrzan w calosci oraz liscie
debu, wisni i czarnej porzeczki. Co do lisci to dowolna ich kombinacja moze
byc.
Ogorki z przyprawami wkladamy do sloikow. Gotujemy wode z sola - soli 2 razy
tyle jak do gotowania ziemniakow. Jak woda przestygnie zalewamy sloiki.
Przez pierwsze pare dni nie zakrecamy dokladnie i stawiamy w takim miejscu,
aby wyciekajaca woda nam niczego nie zniszczyla. Po zakonczeniu burzenia sie
ew. dopelniamy slona woda to co wycieklo, zakrecamy i stawiamy w ciemnym
miejscu (najlepiej w prawdziwej piwnicy). Pozdrawiam - Agnieszka.
|