Data: 2000-07-18 09:53:46
Temat: Odp: Ogórasy
Od: "Agnieszka" <A...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Zolza <z...@a...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3973287e$...@n...astercity.net...
> Swoja droga - czy ktos ma i podzieli sie domowym sposobem na robienie
> ogorkow kiszonych w sloikach? Bym se zrobila pare sloiczkow na zime :-)
> Magda
>
>
Bardzo prosze.
Potrzebne sa ogorki kwaszeniaki hodowane bez nawozow sztucznych. Jest to
warunek niezbedny.
Oraz przyprawy: koper z nasionami, czosnek, chrzan w calosci oraz liscie
debu, wisni i czarnej porzeczki. Co do lisci to dowolna ich kombinacja moze
byc.
Ogorki z przyprawami wkladamy do sloikow. Gotujemy wode z sola - soli 2 razy
tyle jak do gotowania ziemniakow. Jak woda przestygnie zalewamy sloiki.
Przez pierwsze pare dni nie zakrecamy dokladnie i stawiamy w takim miejscu,
aby wyciekajaca woda nam niczego nie zniszczyla. Po zakonczeniu burzenia sie
ew. dopelniamy slona woda to co wycieklo, zakrecamy i stawiamy w ciemnym
miejscu (najlepiej w prawdziwej piwnicy). Pozdrawiam - Agnieszka.
|