From: "Magdalena W." <z...@a...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9n5nfh$fn$1@news.tpi.pl> <3b967fb0$1@news.acn.pl>
<020901c1364c$e34be1e0$0200a8c0@BeataMoryl>
Subject: Odp: Pasteryzacja w piekarniku z termoobiegiem
Date: Thu, 6 Sep 2001 08:40:13 +0200
Lines: 28
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: 165-mia-8.acn.waw.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 165-mia-8.acn.waw.pl
Message-ID: <3...@n...acn.pl>
X-Trace: news.acn.pl 999758434 165-mia-8.acn.waw.pl (6 Sep 2001 08:40:34 +0100)
XPident: Unknown
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!news.acn.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:66335
Ukryj nagłówki
Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:
> Madziu - a te sloiki do to takiego cieplego piekarnika od razu
wstawialas i
> nie walnely ? Czy najpierw hartowalas goracym chutneyem ? Czy
wstawialas do
> zimnego piekarnika ?
> Herbatka (laik w dziedzinie pasteryzacji piekarnikowej)
Widzisz, ja tez laik i to byl eksperyment :-)
Piekarnik rozgrzany nawet do 100 jest mniej niebezpieczny dla
sloikow niz wrzatek, do ktorego sie je znienacka wsadza. Ale bylo
tak: piekarnik zaczal sie nagrzewac i w nim wyladowaly puste
sloiki i pokrywki po umyciu. Posiedzialy tam sobie z pol godziny,
potem do nich wpakowalam chutney goracy, zakrecilam i wsadzilam z
powrotem na ponad godzine do piekarnika. Druga porcja
przesiedziala sie dluzej, jako ze byla noc, wylaczylam piekarnik i
one sobie stygly w srodku.
Bonus dodatkowy jest taki, ze caly dom przez kilka dni tym
chutneyem pachnie - te wszystkie przyprawy... ;-)
A metoda piekarnikowa jest o milion razy wygodniejsza i "czystsza"
niz garnkowa - jak sobie przypomne, jak moja mama walczyla zawsze
z gigantycznymi kotlami, wywlekaniem sloikow szczypcami itp., to
naprawde sie ciesze z piekarnika elektrycznego.
Pozdrawiam
Magda
|