« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-13 16:59:36
Temat: Pomocy!!! Jestem w trakcie robienia ciasta do mazurka!!Czesc,
Dorwalam dzisiaj pewien przepis na pyszne, bardzo drogie ciasto do mazurka..
Podala je Dana (stala bywalczyni listy)..
Robilo sie je z 10 zoltek (ugotowanych), 90dkg maki, 3 kostek masla,
lyzeczki soli, 3 lyzek smietany i szklanki cukru pudru...
Niestety nie mam czasu szukac namiarow Dany zeby sie spytac czemu nie ma
proszku do pieczenia w przepisie.
Pomozcie mi i powiedzcie czy uwazacie ze powinnam dodac proszek? Niestety
duzo nie pieke, wiec nie mam pojecia.
Sylvi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-13 17:07:14
Temat: Re: Pomocy!!! Jestem w trakcie robienia ciasta do mazurka!!
Sylvi wrote:
> Czesc,
> Dorwalam dzisiaj pewien przepis na pyszne, bardzo drogie ciasto do mazurka..
> Podala je Dana (stala bywalczyni listy)..
> Robilo sie je z 10 zoltek (ugotowanych), 90dkg maki, 3 kostek masla,
> lyzeczki soli, 3 lyzek smietany i szklanki cukru pudru...
> Niestety nie mam czasu szukac namiarow Dany zeby sie spytac czemu nie ma
> proszku do pieczenia w przepisie.
>
> Pomozcie mi i powiedzcie czy uwazacie ze powinnam dodac proszek? Niestety
> duzo nie pieke, wiec nie mam pojecia.
Hy, hy - ja juz zrobilam bez proszku i chyba tak ma byc. Ciacho lezy w lodowce i
czeka...
Sluchajcie, a co z tym nakluwaniem widelcem...? Trzeba, czy nie trzeba?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-13 17:10:40
Temat: Re: Pomocy!!! Jestem w trakcie robienia ciasta do mazurka!!Mysle,ze to jest przepis na kruche ciasto
na takim sie zwykle robi mazurki. Nie dodaje sie proszku do pieczenia bo ma byc
kruche a nie pulchne i wyrosniete.
Dotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-13 17:35:23
Temat: Re: Pomocy!!! Jestem w trakcie robienia ciasta do mazurka!!Jeżeli masz w przepisie jajka bądż żółtka,to moim zdaniem nie musisz dodawać
proszku do pieczenia.
Pozdrawiam.
Krzych
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-13 18:53:56
Temat: Re: Pomocy!!! Jestem w trakcie robienia ciasta do mazurka!!
"Monika Mężyńska" <m...@k...net.pl> wrote in message
news:3AD73242.803A750C@kki.net.pl...
> Sluchajcie, a co z tym nakluwaniem widelcem...? Trzeba, czy nie trzeba?
Kruche trzeba...
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-13 21:47:07
Temat: Re: Pomocy!!! Jestem w trakcie robienia ciasta do mazurka!!
"Monika Mężyńska" <m...@k...net.pl> wrote
>
> Hy, hy - ja juz zrobilam bez proszku i chyba tak ma byc. Ciacho lezy w
lodowce i
> czeka...
> Sluchajcie, a co z tym nakluwaniem widelcem...? Trzeba, czy nie trzeba?
>
>
Moim zdaniem nie ma po co nakluwac.
Ja nakluwam zwykle ciasto, ktore w srodku przleozone jest np
jablkami. Wtedy te warstwe na wierzchy trzeba nakluc zeby
para z zapiekanych jablek miala ktoredy uciekac.
Ale taki placek na mazurek nie rozumiem po co
mialaby sie nakluwac...
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-14 08:53:54
Temat: A co ze smietana?Ja z kolei za chwilke zabieram sie za pieczenie mazurka a'la Dana II;)
(Sprawdzony kruchy spod do mazurkow
500 g mąki krupczatki,
250 g tłuszczu (najlepiej mieszany w równych ilościach: masło i smalec),
3 żółtka, 1 jajko,
50 g cukru pudru)
I wlasnie sie zastanawiam, ze nie ma w nim smietany.
Jakies sugestie drodzy grupowicze?
ANia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-14 22:16:11
Temat: Re: A co ze smietana?
"ANia" <a...@r...com> wrote in message
news:3AD81022.6987A5B7@rocketmail.com...
> Ja z kolei za chwilke zabieram sie za pieczenie mazurka a'la Dana II;)
> (Sprawdzony kruchy spod do mazurkow
> 500 g mąki krupczatki,
> 250 g tłuszczu (najlepiej mieszany w równych ilościach: masło i smalec),
>
> 3 żółtka, 1 jajko,
> 50 g cukru pudru)
> I wlasnie sie zastanawiam, ze nie ma w nim smietany.
>
> Jakies sugestie drodzy grupowicze?
>
> ANia
>
Jesli do ciasta kruchego nie dodajesz proszku do pieczenia to nie
musisz dodawac tez smietany. Smietana usuwa specyficzny posmak jaki nadaje
ciastu wlasnie proszek do pieczenia
Wesolego jajka :))
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-15 15:31:52
Temat: Ciasto francuskieNo wlasnie jaka jest roznica miedzy ciastem francuskim a kruchym. Oprocz
tego, ze mozna zrezygnowac z cukru.
ANia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-17 06:04:43
Temat: Odp: Pomocy!!! Jestem w trakcie robienia ciasta do mazurka!!Dziękuje Wam za pomoc.... Mazurek sie udal bez proszku do pieczenia. Byl pys
zny.
Nie moglam wczesniej odpisac, bo mialam awarie netu..
Pozdrawiam
Sylwia
Użytkownik Sylvi <s...@a...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:9b7
b5c$bim$...@t...zst.sosnowiec.pl...
> Czesc,
> Dorwalam dzisiaj pewien przepis na pyszne, bardzo drogie ciasto do mazurka
..
> Podala je Dana (stala bywalczyni listy)..
> Robilo sie je z 10 zoltek (ugotowanych), 90dkg maki, 3 kostek masla,
> lyzeczki soli, 3 lyzek smietany i szklanki cukru pudru...
> Niestety nie mam czasu szukac namiarow Dany zeby sie spytac czemu nie ma
> proszku do pieczenia w przepisie.
>
> Pomozcie mi i powiedzcie czy uwazacie ze powinnam dodac proszek? Niestety
> duzo nie pieke, wiec nie mam pojecia.
>
> Sylvi
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |