Data: 2001-11-22 12:45:00
Temat: Odp: Przyprawy korzenne
Od: "Ela" <e...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> To tak celem uporządkowania:
> Wszyscy znamy krokusy - zwane również szafranami - kwitnące wiosną w
> ogrodach. Na tatrzańskich halach w marcu i kwietniu pojawiają się łany
> kwiatów szafranu spiskiego - Crocus scepusiensis (Rehmann & Woł.) Borbás -
> (pod ochroną). Mniej znanymi gatunkami są szafrany kwitnące jesienią.
Jesienią kwitną zimowity, to inna roslina. Jest bardzo trująca.:))
> Jeden z nich, szafran uprawny (Crocus sativus), ma szczególną cechę -
> znamiona jego słupków zawierają silny żółty barwnik.
> Szafran uprawny należy do rodziny kosaćcowatych (Iridaceae). Jest
> mieszańcem gatunków rosnących na Półwyspie Bałkańskim i w Azji Mniejszej,
> nie występuje w stanie dzikim. Wytwarza podziemną bulwę, z której wyrasta
> 6-9 wąskich liści z jasnym paskiem. W październiku pojawiają się duże (do
> 10 cm średnicy) lejkowate kwiaty w różnych odcieniach fioletu. We wnętrzu
> każdego z nich znajdują się 3 krótkie pręciki z żółtymi pylnikami i długi
> cienki słupek, zakończony trzema pomarańczowymi znamionami. Owocem jest
> torebka wypełniona nasionami. Są one jednak słabo wykształcone i nie można
> z nich otrzymać pełnowartościowych roślin. Szafran uprawny rozmnaża się
> więc wyłącznie wegetatywnie, z bulwek.
> cytat za: http://www.ogrodnik.pl/doniczkowe/doniczkowe_14_04.a
sp
>
> pozdr. Jerzy
>
>
Ela
|