Data: 2015-08-18 23:33:27
Temat: Odp: Śliwki i banany.
Od: "@" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:144qulqdvmtcy.1oay67s562cun.dlg@40tude.net...
> Znowu doczekałam się moich ulubionych owoców, śliwek (dla mnie "śliwki" to
> tylko te ciemne - damachy i węgierki wszelkiej maści) i znów, jak co roku,
> zajadam się moją ulubioną sąłatką owocową, wobec której niech się schowają
> wszelkie inne:
>
> Na 1 porcję:
>
> 1 średni banan
> 3-4-5 śliwek (zależnie od wielkości, najlepiej, aby objętościowo po
> pokrojeniu stanowiły tyle, co banan)
> płaska łyżeczka cukru (lub niekoniecznie, jeśli śliwki dostatecznie
> słodkie)
> 3 łyżki śmietanki tortowej
> łyżka advocaata (można bez, a można i więcej, wtedy jeszcze lepsze)
>
> Ze śliwek wyjąć pestki, połówki pokroić w półplasterki grubości pół cm.
> Obrany banan - wzdłuż na pół, w półplasterki jak śliwki.
> Posypać cukrem, wymieszać, wlać śmietankę i advocaat, wymieszać.
> Spożywać :-)
>
> Boska!
Mozna tez zrobic domowe lody - polaczenie banana ze sliwka nadaje sie do
tego wysmienicie.
Bez dodatku cukru i smietany, jak w tradycyjnych lodach, bo banan daje
wystarczajaco duzo slodyczy (jesli dla kogos masa nie jest dostatecznie
slodka, to mozna dodac namoczone w malej ilosci wody i zmiksowane daktyle,
albo - to juz proscizna - syropu klonowego).
Wystarczy zmiksowac banana ze sliwka na gladka mase (plus ewentualnie
daktyle) i po jakiejs godzinie mrozenia jeszcze raz wrzucic do blendera.
Mozna ta mase zmieszac z ubita smietana, ale jezeli z jakichkolwiek powodow
nie chcemy jej dodawac, to podstawa jest banan, bo daje kremowy smak i takaz
konstystencje.
Oczywiscie w ten sposob mozna robic lody z rozmaitych owocow, jednak nasze
polskie sliwki zmiksowane z bananem to jest to :)
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|