Data: 2000-08-11 21:38:41
Temat: Odp: TIRAMISU
Od: "Papardel" <h...@k...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
pieczone tiramisu???? To powszechny obyczaj w stanach, czy "regionalizm"?
MM
Użytkownik Tomasz Barczak <T...@a...com.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@a...com.pl...
> TIRAMISU
>
> Tiramisu to włoski deser na specjalne okazje Tiramisu to warstwy
> biszkoptu przekładane serem mascarpone, kremem z bitej omietany i
> nasączane kawa espresso. Najlepiej sie udaje w szklanym naczyniu o
> wysokich brzegach.
> Składniki
> Biszkopt
> 6 jaj
> 3/4 szklanki cukru
> 1-1/4 szklanki maki
>
> Jajka rozdzielić, ubić białka na sztywno, dodać cukier w trzech
> porcjach, ciągle ubijając, aż będzie loniąca masa. Ciągle ubijając,
> dodawać po jednym żółtku, aż się dobrze wymiesza. Ręką albo łyżka
> wymieszać ciasto delikatnie z mąką. Rozprowadzić na blasze posmarowanej
> masłem i posypanej mąką. (Tu w Stanach posypujemy mąką, nie bułka, radzę
> spróbować). Piec w 200C przez 25-30 min., aż brzegi zaczną odstawać od
> blachy i ciasto jest złote. Odwrócić na ociereczkę do wystudzenia.
>
> Tiramisu
> 1 szklanka mascarpone
> Bita omietana (z 250 ml)
> cukier waniliowy
> 1/2 szklanki bardzo mocnej kawy lub espresso
> tarta czekolada
> Ubić omietanę z cukrem waniliowym. Na dnie szklanego naczynia ułożyć
> warstwę kawałków biszkoptu, udartych raczej niż krojonych. Te warstwę
> nasączyć paroma łyżkami kawy. Na to rozsmarować 1/2 mascarpone. Posypać
> tarta czekolada. Nakryć następnymi kawałkami biszkoptu, nasączyć kawa,
> rozsmarować polowe bitej omietany, posypać tarta czekolada. Powtórzyć
> warstwę z mascarpone, i zakończyć warstwa z bita omietana. Posypać
> czekolada na wierzchu. Schłodzić przez parę godzin. Podawać dużą łyżką,
> jak budyń z salaterki, na miseczki. Jest to bardzo bogaty deser i je się
> małe ilooci. Ta porcja zadowoli 12 osób. Ja to robię w formie tortu, bo
> się wygodniej i estetyczniej nakłada, jeżeli w miseczkach, to każdemu w
> osobnej, ale wtedy jest sporo zabawy , poza tym klasyczne włoskie
> tiramisu jest na biszkopcie kakaowym. Aaa, i do nasączania mieszam kawę
> z likierem kawowym, smak jest wtedy mocniejszy.
>
> nie jestem autorem tego przepisu. przeczytalem go kiedys na liscie i
> skopiowalem do swojego bogatego archiwum ciekawych przepisow. wkrotce
> bede szczesliwym posiadaczem wlasnej (nawet sporej) kuchni i zaczne
> przyzadzac wszystkie skumulowane specjaly, miedzy innymi tiramisu czy
> flan.....
> --
> Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz
http://www.newsgate.pl
|