From: "batory" <r...@a...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9a4pdc$kj8$07$1@news.t-online.com> <3ac6f353$1@news.vogel.pl>
Subject: Odp: bigos przepis?
Date: Sun, 1 Apr 2001 19:00:48 +0200
Lines: 24
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: 10.15.15.10
X-Original-NNTP-Posting-Host: 10.15.15.10
Message-ID: <3ac75f67$1@news.astercity.net>
X-Trace: 1 Apr 2001 19:03:35 +0100, 10.15.15.10
XPident: Unknown
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.astercity.net!10.15.15.10
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:48293
Ukryj nagłówki
Użytkownik Wilczynska Jadwiga <j...@p...ckp.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3ac6f353$...@n...vogel.pl...
> Witam!
>
> > pomocy,koniecznie potrzebuje przepis na dobry bigos.kto mi pomoze?
>
> Kapuste kiszona nalezy koniecznie wyplukac, w przecienym wypadku bigos
> bedzie zbyt kwasny.
> potem kapuste odgotowac i odcedzic.
> Nastepnie: 1.do odcedzonej kapusty (ok. 1,5kg) dodac 0,5kg miesa np
> gulaszowego wieprzowego surowego, troche kielbasy (moze byc rózna np
> resztki), dodac zrumieniona na oleju cebule (ok.3szt.),
> dodac troszke suszonych grzybów,podlac troche woda i
> postawic na ogniu.
> Zagotowac , zmniejszyc ogien , gotowac dalej na wolnym
> ogniu. po ok 0,5 godz. dodac przyprawy pieprz, pieprz ziolowy, moze byc
> oregano, ( do smaku).Na koncu dodac troche keczupu tez do smaku.
> SMACZNEGO JADZIA
>
>
O tempora, o mores
|