Data: 2001-04-01 09:24:55
Temat: Re: bigos przepis?
Od: "Wilczynska Jadwiga" <j...@p...ckp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
> pomocy,koniecznie potrzebuje przepis na dobry bigos.kto mi pomoze?
Kapuste kiszona nalezy koniecznie wyplukac, w przecienym wypadku bigos
bedzie zbyt kwasny.
potem kapuste odgotowac i odcedzic.
Nastepnie: 1.do odcedzonej kapusty (ok. 1,5kg) dodac 0,5kg miesa np
gulaszowego wieprzowego surowego, troche kielbasy (moze byc rózna np
resztki), dodac zrumieniona na oleju cebule (ok.3szt.),
dodac troszke suszonych grzybów,podlac troche woda i
postawic na ogniu.
Zagotowac , zmniejszyc ogien , gotowac dalej na wolnym
ogniu. po ok 0,5 godz. dodac przyprawy pieprz, pieprz ziolowy, moze byc
oregano, ( do smaku).Na koncu dodac troche keczupu tez do smaku.
SMACZNEGO JADZIA
|