Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Roni" <r...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: co z tym zrobić ???
Date: Tue, 30 Jan 2001 16:04:30 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 38
Sender: [jola_mi friko6.onet.pl]@pd90.katowice.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <956l3n$auh$1@news.onet.pl>
References: <94ep5b$ege$1@news.internetia.pl>
NNTP-Posting-Host: pd90.katowice.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 980866999 11217 212.160.19.90 (30 Jan 2001 15:03:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Jan 2001 15:03:19 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42446
Ukryj nagłówki
Można zrobić coś pysznego - chyba ze ktoś nie lubi serów - a do tego
potrzebny jest pleśniowy.
Kupujesz makaron Tagliatelli, gotujesz go tak, żeby był jeszcze lekko
twardawy, odcedzasz.
Na porcję 400 g makaronu musisz jeszcze mieć ok 150 g sera pleśniowego
np Rokpol (ja wolę Bleu Duveragne czy jokóśtam) chodzi o to żeby był ostry w
smaku i jeszcze kubek śmietany 30% (kaśnej)
Boczek (ok 250 g najlepiej wędzonego, ale na gotowanym też może być - trza
go troszkę dłużej podsmażyć, tylko nie tak żeby był twardy)posiekać należy
na dość drobne kawałki i dobrze go troszkę podsmażyć (ale tylko troszke -
tak żeby się lekko zarumienił), odłożyć.
A teraz do rzeczy: Na patelni rozpuszczasz ok 100 g masła, dodajesz ser,
kiedy się prawie całkiem rozpuści dodajesz boczek. Gotujesz jakieś 5 minut
na niewielkim ogniu ciągle mieszając, dodajesz śmietanę (jakieś 150 ml) i
gotujesz dalej aż zacznie zmieniać kolor. Wtedy dodajesz makaron i ciągle
mieszając gotujesz dalej. Po ok 10 minutach sos powinien "wsiąknąć" w
makaron.
I już gotowe.
Jest to mało u nas znana odmiana Sphagetti - nazywa się Carbonara.
Nauczył mnie tego w ostatnie święta rodowity włoch (właściciel restauracji
zresztą)
SMACZNEGO!
Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:94ep5b$ege$...@n...internetia.pl...
> Kupiłem w hipermarkecie gotowy do upieczenia chudy boczek.
> Okazało się. że rodzina woli jednak jaja sadzone tak ostry i słony był
> po upieczeniu (nawet koty nie chciały) oczekuję propozycji jak można go
> wykorzystać (zapiekanka czy cóś), aby był jadalny. Z góry dziękuję.
> Alex
>
>
|