Data: 2001-01-30 16:27:04
Temat: Re: co z tym zrobić ???
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wielkie dzieeeeęki, taka "Carbonara" to dla mnie
nowość.Inny zupełnie przepis wysyłałem niedawno.
pozdr. Alex
Użytkownik Roni <r...@p...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:956
l3n$auh$...@n...onet.pl...
> Można zrobić coś pysznego - chyba ze ktoś nie lubi serów - a do tego
> potrzebny jest pleśniowy.
> Kupujesz makaron Tagliatelli, gotujesz go tak, żeby był jeszcze lekko
> twardawy, odcedzasz.
> Na porcję 400 g makaronu musisz jeszcze mieć ok 150 g sera pleśniowego
> np Rokpol (ja wolę Bleu Duveragne czy jokóśtam) chodzi o to żeby był ostry
w
> smaku i jeszcze kubek śmietany 30% (kaśnej)
> Boczek (ok 250 g najlepiej wędzonego, ale na gotowanym też może być - trza
> go troszkę dłużej podsmażyć, tylko nie tak żeby był twardy)posiekać należy
> na dość drobne kawałki i dobrze go troszkę podsmażyć (ale tylko troszke -
> tak żeby się lekko zarumienił), odłożyć.
>
> A teraz do rzeczy: Na patelni rozpuszczasz ok 100 g masła, dodajesz ser,
> kiedy się prawie całkiem rozpuści dodajesz boczek. Gotujesz jakieś 5 minut
> na niewielkim ogniu ciągle mieszając, dodajesz śmietanę (jakieś 150 ml) i
> gotujesz dalej aż zacznie zmieniać kolor. Wtedy dodajesz makaron i ciągle
> mieszając gotujesz dalej. Po ok 10 minutach sos powinien "wsiąknąć" w
> makaron.
> I już gotowe.
>
> Jest to mało u nas znana odmiana Sphagetti - nazywa się Carbonara.
> Nauczył mnie tego w ostatnie święta rodowity włoch (właściciel restauracji
> zresztą)
>
> SMACZNEGO!
>
>
> Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:94ep5b$ege$...@n...internetia.pl...
> > Kupiłem w hipermarkecie gotowy do upieczenia chudy boczek.
> > Okazało się. że rodzina woli jednak jaja sadzone tak ostry i słony był
> > po upieczeniu (nawet koty nie chciały) oczekuję propozycji jak można go
> > wykorzystać (zapiekanka czy cóś), aby był jadalny. Z góry dziękuję.
> > Alex
> >
> >
>
>
|