Data: 2001-01-30 15:04:30
Temat: Odp: co z tym zrobić ???
Od: "Roni" <r...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Można zrobić coś pysznego - chyba ze ktoś nie lubi serów - a do tego
potrzebny jest pleśniowy.
Kupujesz makaron Tagliatelli, gotujesz go tak, żeby był jeszcze lekko
twardawy, odcedzasz.
Na porcję 400 g makaronu musisz jeszcze mieć ok 150 g sera pleśniowego
np Rokpol (ja wolę Bleu Duveragne czy jokóśtam) chodzi o to żeby był ostry w
smaku i jeszcze kubek śmietany 30% (kaśnej)
Boczek (ok 250 g najlepiej wędzonego, ale na gotowanym też może być - trza
go troszkę dłużej podsmażyć, tylko nie tak żeby był twardy)posiekać należy
na dość drobne kawałki i dobrze go troszkę podsmażyć (ale tylko troszke -
tak żeby się lekko zarumienił), odłożyć.
A teraz do rzeczy: Na patelni rozpuszczasz ok 100 g masła, dodajesz ser,
kiedy się prawie całkiem rozpuści dodajesz boczek. Gotujesz jakieś 5 minut
na niewielkim ogniu ciągle mieszając, dodajesz śmietanę (jakieś 150 ml) i
gotujesz dalej aż zacznie zmieniać kolor. Wtedy dodajesz makaron i ciągle
mieszając gotujesz dalej. Po ok 10 minutach sos powinien "wsiąknąć" w
makaron.
I już gotowe.
Jest to mało u nas znana odmiana Sphagetti - nazywa się Carbonara.
Nauczył mnie tego w ostatnie święta rodowity włoch (właściciel restauracji
zresztą)
SMACZNEGO!
Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:94ep5b$ege$...@n...internetia.pl...
> Kupiłem w hipermarkecie gotowy do upieczenia chudy boczek.
> Okazało się. że rodzina woli jednak jaja sadzone tak ostry i słony był
> po upieczeniu (nawet koty nie chciały) oczekuję propozycji jak można go
> wykorzystać (zapiekanka czy cóś), aby był jadalny. Z góry dziękuję.
> Alex
>
>
|