Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.int
ernetia.pl!not-for-mail
From: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co z tym zrobić ???
Date: Tue, 30 Jan 2001 17:27:04 +0100
Organization: InterNetia Telekom
Lines: 46
Message-ID: <956v08$sdd$4@news.internetia.pl>
References: <94ep5b$ege$1@news.internetia.pl> <956l3n$auh$1@news.onet.pl>
Reply-To: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl>
NNTP-Posting-Host: as2-236.starogard.dialup.inetia.pl
X-Trace: news.internetia.pl 980877128 29101 62.148.65.236 (30 Jan 2001 17:52:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Jan 2001 17:52:08 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.internetia.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: co z tym zrobić ???
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42461
Ukryj nagłówki
Wielkie dzieeeeęki, taka "Carbonara" to dla mnie
nowość.Inny zupełnie przepis wysyłałem niedawno.
pozdr. Alex
Użytkownik Roni <r...@p...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:956
l3n$auh$...@n...onet.pl...
> Można zrobić coś pysznego - chyba ze ktoś nie lubi serów - a do tego
> potrzebny jest pleśniowy.
> Kupujesz makaron Tagliatelli, gotujesz go tak, żeby był jeszcze lekko
> twardawy, odcedzasz.
> Na porcję 400 g makaronu musisz jeszcze mieć ok 150 g sera pleśniowego
> np Rokpol (ja wolę Bleu Duveragne czy jokóśtam) chodzi o to żeby był ostry
w
> smaku i jeszcze kubek śmietany 30% (kaśnej)
> Boczek (ok 250 g najlepiej wędzonego, ale na gotowanym też może być - trza
> go troszkę dłużej podsmażyć, tylko nie tak żeby był twardy)posiekać należy
> na dość drobne kawałki i dobrze go troszkę podsmażyć (ale tylko troszke -
> tak żeby się lekko zarumienił), odłożyć.
>
> A teraz do rzeczy: Na patelni rozpuszczasz ok 100 g masła, dodajesz ser,
> kiedy się prawie całkiem rozpuści dodajesz boczek. Gotujesz jakieś 5 minut
> na niewielkim ogniu ciągle mieszając, dodajesz śmietanę (jakieś 150 ml) i
> gotujesz dalej aż zacznie zmieniać kolor. Wtedy dodajesz makaron i ciągle
> mieszając gotujesz dalej. Po ok 10 minutach sos powinien "wsiąknąć" w
> makaron.
> I już gotowe.
>
> Jest to mało u nas znana odmiana Sphagetti - nazywa się Carbonara.
> Nauczył mnie tego w ostatnie święta rodowity włoch (właściciel restauracji
> zresztą)
>
> SMACZNEGO!
>
>
> Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:94ep5b$ege$...@n...internetia.pl...
> > Kupiłem w hipermarkecie gotowy do upieczenia chudy boczek.
> > Okazało się. że rodzina woli jednak jaja sadzone tak ostry i słony był
> > po upieczeniu (nawet koty nie chciały) oczekuję propozycji jak można go
> > wykorzystać (zapiekanka czy cóś), aby był jadalny. Z góry dziękuję.
> > Alex
> >
> >
>
>
|