Data: 2002-02-11 01:04:30
Temat: Odp: coś z łososia
Od: "ireknow" <i...@m...icpnet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Z surowego łososia to może carpaccio.
Kawałek łososia zamarynować.
Marynata:
-szklanka czerwonego wina +zioła wg własnej fantazji+pieprz+sól (łosoś musi
być zanurzony w marynacie).Odstawić w chłodne miejsce. Czas marynowania min.
12g. Jeśli można dłużej to lepiej. Następnie wyjmujemy mięso łososia z maryn
aty i lekko zamrażamy. Po zamrożeniu kroimy na cienkie plastry ,układamy na
talerzu.
Plastry opruszyc pieprzem,odrobiną kopru(może byc suszony) i odrobiną parmez
anu. Podajemy z kawałkiem cytryny do skropienia. Dalsze przyprawy i zioła in
dywidualnie
wg fantazji. Do tego małe ciepłe bułeczki(ew. grzanki) i masło czosnkowe.
Białe wino rzecz jasna też.(ostatnio pojawiła sie biała,półwytrawna SOFIA-do
bra mimo że niedroga). Mozna pokusic się i spróbować marynować łososia po po
krojeniu. Smacznego!
|