Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
Reply-To: <b...@t...pl>
From: <b...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8g1sb1$phs$1@korweta.task.gda.pl> <39250bba$1@news.vogel.pl>
Subject: Odp: espresso
Lines: 52
Organization: b...@t...pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Message-ID: <sewV4.8070$zA1.205653@news.tpnet.pl>
Date: Sat, 20 May 2000 13:16:08 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.57.216
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 958828568 212.160.57.216 (Sat, 20 May 2000 15:16:08 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 20 May 2000 15:16:08 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28264
Ukryj nagłówki
Użytkownik Darek <p...@k...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:39250bba$...@n...vogel.pl...
>
>
> Miałem okazję pracować jakiś czas w palarni kawy
,więc ziaren kaw
> różnych gatunków się nie miesza !!!
> Wskazane jest natomiast mieszanie listków herbaty .Na
opakowaniach
> nieraz mozna przeczytać "produkowana z
> najlepszych mieszanek " ale jest to chwyt reklamowy.
Tyle wiem.
> Natomiast do espresso polecam kawe LAVAZZA
> jest wyśmienita! Pozdro Darek
>
--
Jestem innego zdania na temat mieszania gatunków różnych
ziaren i ich wzajemnego mielenia celem uzyskania
"wlaściwej" mieszanki.
Producenci nie chca zdradzić z jakich gatunków ziaren
uzyskują swe mieszanki. Lavazza na przykład, mieszając 6-8
gatunków powoduje, że każdy "podskładnik" daje uzyskanej
kawie inną charakterystykę począwszy od zapachu, poprzez
aromat do kremowej konsystencji.
Weżcie pod uwagę, że samo cisnieniowe opadanie strużki kawy
z ekspresu do filiżanki (najlepiej gorącej) to operacja w
czasie której można zauwazyć juz jej rodzaj.
W chwili kiedy przestanie lecieć "krem" i rozpoczyna lecieć
"czarna ciężka woda" włosi zatrzymują pracę ekspresu.
Zauważyłem ponadto, (ale to po kilkuset kilogramach
zmielonego ziarna kawy Lavazza lub San Paolo), że im
bardziej "paliłem" w czasie mielenia ziarno
(nieumiejętnością nastawienia odpowiedniego mielenia) że
wychodząca zaparzona kawa miała gorzki smak i ścinało się
ją odrobiną mleka. Inna sprawa, że im brzydsza była pogoda,
tym trudniej było zrobić dobrą kawę a wrecz obrazali sie
jak w filiżance podawałęm coś co było czarną wodą bez
odpowiedniego kremowego "kożuszka" na jej powierzchni.
W dużych przemysłowych (restauracyjnych) opakowaniach kawy
(3 kg.) znajdują się różne ziarna, i małe i duże i szare i
czarne i spalone i wręcz tłuste tak więc z całą pewnością
producenci mieszają różne gatunki celem uzyskania "swojego"
smaku.
Co do Lavazza.... ale ktorej ? bo jest wiele rodzajów -
porannej, przerywnikowej, posiłkowej, odprężającej... itd.
Ryszard
---
http://www.makaron.pl
[Jedyny Polski Serwis Makaronowy]
|