Data: 2000-05-20 13:16:08
Temat: Odp: espresso
Od: <b...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Darek <p...@k...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:39250bba$...@n...vogel.pl...
>
>
> Miałem okazję pracować jakiś czas w palarni kawy
,więc ziaren kaw
> różnych gatunków się nie miesza !!!
> Wskazane jest natomiast mieszanie listków herbaty .Na
opakowaniach
> nieraz mozna przeczytać "produkowana z
> najlepszych mieszanek " ale jest to chwyt reklamowy.
Tyle wiem.
> Natomiast do espresso polecam kawe LAVAZZA
> jest wyśmienita! Pozdro Darek
>
--
Jestem innego zdania na temat mieszania gatunków różnych
ziaren i ich wzajemnego mielenia celem uzyskania
"wlaściwej" mieszanki.
Producenci nie chca zdradzić z jakich gatunków ziaren
uzyskują swe mieszanki. Lavazza na przykład, mieszając 6-8
gatunków powoduje, że każdy "podskładnik" daje uzyskanej
kawie inną charakterystykę począwszy od zapachu, poprzez
aromat do kremowej konsystencji.
Weżcie pod uwagę, że samo cisnieniowe opadanie strużki kawy
z ekspresu do filiżanki (najlepiej gorącej) to operacja w
czasie której można zauwazyć juz jej rodzaj.
W chwili kiedy przestanie lecieć "krem" i rozpoczyna lecieć
"czarna ciężka woda" włosi zatrzymują pracę ekspresu.
Zauważyłem ponadto, (ale to po kilkuset kilogramach
zmielonego ziarna kawy Lavazza lub San Paolo), że im
bardziej "paliłem" w czasie mielenia ziarno
(nieumiejętnością nastawienia odpowiedniego mielenia) że
wychodząca zaparzona kawa miała gorzki smak i ścinało się
ją odrobiną mleka. Inna sprawa, że im brzydsza była pogoda,
tym trudniej było zrobić dobrą kawę a wrecz obrazali sie
jak w filiżance podawałęm coś co było czarną wodą bez
odpowiedniego kremowego "kożuszka" na jej powierzchni.
W dużych przemysłowych (restauracyjnych) opakowaniach kawy
(3 kg.) znajdują się różne ziarna, i małe i duże i szare i
czarne i spalone i wręcz tłuste tak więc z całą pewnością
producenci mieszają różne gatunki celem uzyskania "swojego"
smaku.
Co do Lavazza.... ale ktorej ? bo jest wiele rodzajów -
porannej, przerywnikowej, posiłkowej, odprężającej... itd.
Ryszard
---
http://www.makaron.pl
[Jedyny Polski Serwis Makaronowy]
|