Data: 2001-09-17 11:41:50
Temat: Odp: jablka: marynata z winogronami
Od: "ulla" <u...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9o4nat$hi6$...@n...tpi.pl...
> 1kg winnych jablek (czy po angielsku to bedzie guilty apple?;o)))
> 0,5kg ciemnych winogron
> 1 laska wanilii
> 2 male suszone korzenie imbiru
> 6-7 lyzek esencji octowej 25%
> 1/8 l wody
> 375 ml calvadosu (no to chyba najpierw trzeba bedzie skorzystac z przepisu
> Alexa i poczekac dwa lata....)
> 150g cukru
> Jablka umyc, obrac, usunac gniazda i pokroic w kawalki. Winogrona umyc,
> usunac szypulki, wymieszac z jablkami. Przelozyc do sloikow dodac do
kazdego
> po kawalku imbiru i polowke laski wanilii przekrojonej wzdluz. Ocet, wode
i
> alkohol ugotowac z cukrem na syrop. Zalac goracym i od razu zakrecic. Do
> jedzenia po tygodniu.
>
> Tyle z ksiazki, a ja bym jeszcze dorzucila gozdziki, co nie?
dzięki, i nieco laski cynamonu też by nie było źle.
ula.
> Agata
>
>
|