Data: 2001-09-17 11:43:23
Temat: Re: jablka: marynata z winogronami
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
1kg winnych jablek (czy po angielsku to bedzie guilty apple?;o)))
0,5kg ciemnych winogron
1 laska wanilii
2 male suszone korzenie imbiru
6-7 lyzek esencji octowej 25%
1/8 l wody
375 ml calvadosu (no to chyba najpierw trzeba bedzie skorzystac z przepisu
Alexa i poczekac dwa lata....)
150g cukru
Jablka umyc, obrac, usunac gniazda i pokroic w kawalki. Winogrona umyc,
usunac szypulki, wymieszac z jablkami. Przelozyc do sloikow dodac do kazdego
po kawalku imbiru i polowke laski wanilii przekrojonej wzdluz. Ocet, wode i
alkohol ugotowac z cukrem na syrop. Zalac goracym i od razu zakrecic. Do
jedzenia po tygodniu.
Tyle z ksiazki, a ja bym jeszcze dorzucila gozdziki, co nie?
Agata
|