Data: 2003-08-21 16:00:08
Temat: Odp: kardamon ???
Od: "Edyta Jaczewska" <e...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kardamony sa dwa: zielony i bialy.
Zielony jest nieco delikatniejszy w smaku, czesciej stosowany do potraw
slodkich, czarny dodaje sie do potraw, ktore sa dluzej gotowane - czesto do
dan z ryzu lub miesa. Czarny kardamon ma wyrazny dymny aromat, ktorego nie
czuje sie w zielonym. Jest jeszcze cos takiego jak kardamon bialy - to po
prostu wybielony kardamon zielony.
Zeby potrawa jak najintensywniej pachniala kardamonem, straczki sie nieco
rozlamuje - ale nie na tyle, zeby te drobne aromatyczne ziarenka wylazy ze
srodka, bo potem, przpadkiem rozgryzione, sa troche za mocne w smaku.
Kiedy kupujesz kardamon w Polsce, uwazaj na date przydatnosci do spozycia.
To droga, malo popularna przyprawa i czesto lezy miesiacami na polce w
sklepie, kompletnie wietrzejac. Zielony kardamon powinien byc wlasnie taki -
zielonkawy. Nie kupuj go, jesli jest bezowy w kolorze, bo do niczego nie
bedzie sie nadawal. I nie warto kupowac mielonego - jest posledniej jakosci.
pozdrawiam,
Edycja
|