Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
From: w...@p...com.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <_MyN4.41779$hK2.818877@news.tpnet.pl>
<P...@h...mimuw.edu.pl>
Subject: Odp: kotlety z tofu
Lines: 67
Organization: cityborderabstracts
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Message-ID: <GpaO4.3259$O4.71090@news.tpnet.pl>
Date: Fri, 28 Apr 2000 06:42:46 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.244.243.30
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 956904166 212.244.243.30 (Fri, 28 Apr 2000 08:42:46 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Apr 2000 08:42:46 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27455
Ukryj nagłówki
Użytkownik Renata Gruszka <g...@h...mimuw.edu.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych
napisał:Pine.GSO.4.10.10004271245430.22879-100000@hy
dra.mimuw.edu.pl..
.
>
>
> On Wed, 26 Apr 2000 w...@p...com.pl wrote:
>
> > standart ale proste i smaczne (no i bez m.)
> >
> > porcję tofu (ok. 200g u mnie było małe siteczko - tofu własnej
roboty)
> [ciach]
>
> Witam,
> zecchcialbys napisac w jaki sposob udalo ci sie zrobic wlasne tofu?
> Ja usilowalam juz ze dwa razy (mleko sojowe wlasnej produkcji +
jakis
> scinacz,np sok z cytryny), ale bez powodzenia...
> Pzdr
było paredziesiąt postów wcześniej ale proszę:
************************************************
Użytkownik Piotr Czerewko <p...@p...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...vogel.pl...
> Cześć wszystkim
> Nazywam się Marcin, często czytuję grupę ale po raz pierwszy mam
powód
> napisać. Gdzieś w telewizji widziałem końcówkę programu, w którym
jakaś Pani
> robiła tofu z ziarna soi, mili moi, gdyby ktoś wiedział dokładnie
jak - to
> wiadomo - z góry dziękuję - c...@k...net.pl
cześć!
bierzesz soję, moczysz przez noc, odlewasz wodę z moczenia płucząć
ziarna. miksujesz z czystą wodą (gdzieś 2 szklanki na szklanke soi)jak
najgładziej, bierzesz czystą ściereczkę, odciskasz za jej pomocą
"mleko". to co zostaje (sucha masa) jeszcze raz miksujesz z wodą,
znowu odciskasz. całe "mleko" gotujesz w garze żeby ze trzy razy się
podniosło i opadło (uwaga - żeby nie wykipiało). zdejmujesz z gazu i
dodajesz coś do ścięcia - kilka łyżek soku z cytryny na przykład -
cały czas mieszając. zrobią się farfocle. wszystko siup! na sitko o
drobnych oczkach albo znowu na ściereczkę żeby odciekło. i już masz
tofu home-made ;-)
acha, z tego co zostanie (sucha pozostałość) można zrobić kotleciki
np. z jakimiś płatkami.
smacznego!
****************************************************
*********
acha trzeba sie z odciskaniem przyłożyć. z czym masz problemy? napisz
mnie wyszło bardzo dobre. dużo jesz produktów bezmięsnych?
pozdrowienia!
--
wojmat/wojtekm
http://wjm.prv.pl
mailto:w...@w...prv.pl
|