Data: 2002-04-04 08:22:09
Temat: Odp: wygląd biszkopta
Od: "ulla" <u...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Mapet <m...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a8h29b$svi$...@n...tpi.pl...
> > co zrobić aby biszkopt po wyjęciu z piekarnika
> > nie wyglądał jak ścięty stożek.
>
> Jesli na 6 jajek dajesz szklanke maki, to często Ci opadnie (bo jajka są
> róznej wielkości). Więc ja dokładam trochę maki i wychodzi tak nieco ponad
> półtorej szklanki. Efekt jest taki, że biszkopt nie osiada, ale nie jest
tez
> zbity i nic nie traci na puszystkości.
> Inny sposób, to sposób mojej babci (ja je czasem łącze): do ciasta dodaje
> się odrobinke oliwy.
> Zobacz też, ile dajesz proszku do pieczenia. Jak za dużo, to tez Ci
padnie,
> a wcześniej bardzo wyrośnie. Takie są moje sposoby, może ktos ma lepsze.
> Pozdrawiam.
> Mapet (o rany, ja jeszcze spię...)
>
słyszałam o oliwie, pewnie spróbuję,
i proszku mniej też spróbuję,
zawsze uparcie dążę do zadowalającego efektu, gorzej tylko,
że rodzina będzie miała dość biszkoptu i jaj zużyję co nie miara.
ula.
|