Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Iwona" <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: żurek
Date: Tue, 31 Jul 2001 14:59:54 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 35
Sender: i...@p...onet.pl@pa155.tarnow.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <9k6a40$gen$1@news.onet.pl>
References: <9k676m$d7u$1@news.onet.pl> <3...@u...skarzysko.pl>
NNTP-Posting-Host: pa155.tarnow.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 996584384 16855 213.25.239.155 (31 Jul 2001 12:59:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 31 Jul 2001 12:59:44 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:60438
Ukryj nagłówki
> Taki zypelnie wlasny??? Jak tak, to ja bym chciala wiedziec jak on
> dazila i jak sie go robi...
> Pozdrawiam
> KAYKA (oczekujaca w napieciu)
Jest własny poza tym że kupuję zakwas, bo mi się nie chce go samej robić,
Jakiś literek wody zagotować, dodać pokrojoną cebulkę (całą średnią)
jakieś 20 dag boczku wędzonego, no i kibiśkę jak ktoś lubi to białą
(ja nienawidzę, ale na czymś ten żurek trzeba zrobić,
więc mój mężczyzna ma jej więcej) - tej kibiśki to jakieś 4 kawałki,
no i czosnek oczywiście (2-3 zęby).
To wszystko jakieś pół godzinki (w połowie gotowania dodać kilka
kulek ziela ang. i liść laurowy no i sól, pieprz, vegeta).
Jak się tę pół godzinki pogotuje to ja dodaję zakwasu - nie tego
płynnego tylko prawdziwego w słoikach.
Zakwas należy przetrzeć przez sitko do już prawie żurku
-spróbuj sobie i dodawaj go według uznania, ja zużywam
prawie cały ten słoiczek (nie wiem jaka to pojemność - na oko 1 1/2
szklanki).
Do tego majeranek - pamiętać o przetarciu
go w dłoniach, no i całość zagotować. Zdjąć z "pieca" i dodać śmietany
- też trzeba spróbować, ale na pewno nie więcej niż pół szklanki.
No i smacznego - gotowe i przepyszne, kwaśne
Można jeszcze grzybki i ziemniaczki - jak kto lubi
(jak tak to dodać razem z cebulką i boczkiem)
Pozdrawiam
Iwona
|