Data: 2001-07-31 12:59:54
Temat: Odp: żurek
Od: "Iwona" <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Taki zypelnie wlasny??? Jak tak, to ja bym chciala wiedziec jak on
> dazila i jak sie go robi...
> Pozdrawiam
> KAYKA (oczekujaca w napieciu)
Jest własny poza tym że kupuję zakwas, bo mi się nie chce go samej robić,
Jakiś literek wody zagotować, dodać pokrojoną cebulkę (całą średnią)
jakieś 20 dag boczku wędzonego, no i kibiśkę jak ktoś lubi to białą
(ja nienawidzę, ale na czymś ten żurek trzeba zrobić,
więc mój mężczyzna ma jej więcej) - tej kibiśki to jakieś 4 kawałki,
no i czosnek oczywiście (2-3 zęby).
To wszystko jakieś pół godzinki (w połowie gotowania dodać kilka
kulek ziela ang. i liść laurowy no i sól, pieprz, vegeta).
Jak się tę pół godzinki pogotuje to ja dodaję zakwasu - nie tego
płynnego tylko prawdziwego w słoikach.
Zakwas należy przetrzeć przez sitko do już prawie żurku
-spróbuj sobie i dodawaj go według uznania, ja zużywam
prawie cały ten słoiczek (nie wiem jaka to pojemność - na oko 1 1/2
szklanki).
Do tego majeranek - pamiętać o przetarciu
go w dłoniach, no i całość zagotować. Zdjąć z "pieca" i dodać śmietany
- też trzeba spróbować, ale na pewno nie więcej niż pół szklanki.
No i smacznego - gotowe i przepyszne, kwaśne
Można jeszcze grzybki i ziemniaczki - jak kto lubi
(jak tak to dodać razem z cebulką i boczkiem)
Pozdrawiam
Iwona
|