Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!szmaragd.futuro.pl!not-for-mail
From: "soloconte" <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ogórki małosolne - juz czas !
Date: Wed, 8 May 2002 16:13:10 +0200
Organization: ProFuturo
Lines: 36
Message-ID: <abbdam$cp1$1@szmaragd.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.154.34
X-Trace: szmaragd.futuro.pl 1020868758 13089 62.233.154.34 (8 May 2002 14:39:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 8 May 2002 14:39:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:107245
Ukryj nagłówki
Ogórki małosolne 1
Na 1 litr wody 1 lyzka stolowa soli (zwykla sol, nigdy nie uzywaj morskiej,
czy tym podobnej)
Czosnek - kilka zabkow przekrojonych na pol
kawalek chrzanu
koper, najwazniejsze sa w tym kwiatostany (to jest to na koncu lodygi, po
drugiej stronie od korzenia)
dwa liscie czarnej porzeczki
ogorki (do smaku :))
Kiedy zalejesz ogorki solanka, to mozesz zaczac je jesc juz po 2-3 dniach.
Nie trzymaj ich na sloncu bo pojawia sie na nich plesn.
From: "Wacek" <w...@i...se>
Mozna dodac liscie debu, ogorki sa twardsze, moja babcia mowila jedrniejsze,
duzo czosnku, chrzan, koper troche gorczycy ja dodaje po lisciu porzeczki,
debu. A ogolnie rzecz biorac im wiecej kopru i czosnku tym ogorki maja
wiecej aromatu malosolnego
Smacznego
Ogórki małosolne 2
Skladniki:
1. ogorki, takie male, zadne szklarniowe i olbrzymy
2. koper, a wlasciwie moga byc same kwiatostany
3. kawalek chrzanu
4. czosnek
5. liscie porzeczki, najlepiej czarnej
6. sol: jedna lyzka stolowa na litr wody
7. woda
ogorki umyc, wszystkie skladniki do sloja, zalac solanka i czaekac.
|