Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!lublin.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Olej z pierwszego tłoczenia...
Date: Sun, 24 Mar 2002 00:16:15 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 22
Sender: j...@p...onet.pl@raya.kabaty.2a.pl
Message-ID: <a7j28o$5ln$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: raya.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1016925272 5815 213.25.123.146 (23 Mar 2002 23:14:32 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Mar 2002 23:14:32 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:101499
Ukryj nagłówki
Tak mnie naszło na pewne pytanie.
Ostatnio jeden z olei reklamuje się w polskiej telewizji jako olej z
pierwszego tłoczenia... a mi się wydaje, że popełniają tym sposobem grube
nadużycie...
A co wy o tym sądzicie?
Sytuacja wygląda tak, że jest reklama w której się mówi, że olej z
pierwszego tłoczenia jest jak sok z pomarańczy wycisnąć go można tylko raz.
Olej jest być może, że faktycznie z pierwszego tłoczenia, ale jest to olej
rafinowany (jest o tym informacja na butelce) a więc oczyszczany w wysokich
temperaturach przez co pozbawiony istotnych zdrowych składników, i
jednocześnie z częściowo zmienionymi tłuszczami na tłuszcze trans.
Jakoś tak w moim przekonaniu olej z pierwszego tłoczenia to jest ten
tłoczony na zimno... jak np. w przypadku oliwy z oliwek oliwa extra vergine.
Dostępne są w handlu oleje np. słonecznikowy z pierwszego tłoczenia na
zimno, ale ich jakość o cena nie ma dużo wspólnego z tym reklamowanym
olejem...
A może ja nie mam racji? Co o tym sądzicie?
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|