Data: 2004-08-19 19:36:39
Temat: Omlet hiszpanski
Od: m...@p...onet.pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki
Adiola wrote:
>>>Kot dziergacz - niech ten maz wraca szybko do domu, bo glodna jestem...
>
>
>
> Kocie kochany, daj przepis na tortille , te pyszna, co robilas dziewczynom,
> proooosze :-))))
Ooo, Adio, chyba myslami Cie sciagnelam, bo wlasnie myslalam, zeby do
Ciebie jutro napisac (dzisiaj troszke misie oczka kleja).
Tortilla byla tak naprawde omletem hiszpanskim i przepis kilkakrotnie
podawalam, ale ze Cie kocham, to podam jeszcze raz ;)
Robie na oko, jak mam wiecej luda do obsluzenia, to daje wiecej kartofli
i jaj, bo chorizo jest bardzo aromatyczne i bedzie smacznie tak czy inaczej.
A wiec (nie zaczyna sie zdania od a wiec):
5-6 sporych ziemniakow
cala kielbaska chorizo pikantna (fort) do nabycia we francuskich
supermarketach - to jest takie czerwone pentko, pakowane w folie
4 jaja
sol, pieprz
Kartofle obieram i kroje w sredniogruba kostke (takie jakby bardzo grube
frytki pokrojone jeszcze na kilka czesci). Smaze w sporej ilosci oleju
do zezlocenia, mieszajac czasem. Wyjmuje z patelni lyzka cedzakowa
osaczajac porzadnie, wylewam olej z patelni, wrzucam ziemniaki z
powrotem, dodaje kielbase pokrojona w polplasterki, sol i pieprz,
pozwalam sie chwile smazyc mieszajac, dodaje rozklocone jajka i nie
mieszajac juz czekam az sie zetna.
I juz. Calosc zabiera ok 20 minut, lacznie z obieraniem i krojeniem
ziemniakow.
Smacznego
Kot i 2 kilo winogron
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|