Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.tpinternet.pl!at
lantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Corrina" <c...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P] Pieczone jabłka
Date: Fri, 16 Jan 2004 10:11:20 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <bu89rb$p7n$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: border.maqs.com
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1074244267 25847 217.11.133.153 (16 Jan 2004 09:11:07
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 16 Jan 2004 09:11:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187031
Ukryj nagłówki
W niedalekiej przyszłości zamierzam popełnić jeden z moich ulubionych
zimowych deserów, mianowicie pieczone jabłka. Poniżej podaję przepis, ale
uciekam się do Waszego doświadczenia z pytaniem, jakie jabłka najlepiej do
tego pasują ?
6-8 dużych jabłek ( w zależności na ile osób)
rodzynki
cynamon
odrobina cukru waniliowego
miód jasny albo ajerkoniak
bita śmietana
płatki migdałowe
Jabłka wydrążyć i usunąć gniazda nasienne, w które następnie wkładamy
wymieszane z cynamonem i cukrem waniliowym rodzynki (mogą być ewentualnie
także posiekane orzechy).Do jabłek nalać po trochu płynnego miodu, lub, w
wersji bardziej wyrafinowanej - ajerkoniaku. Zawinąć w folię aluminiową,
zakryć jabłka odciętymi z góry plasterkami i piec w piekarniku (ok. 180-200
C) aż zmiękną, czyli ok. 20 minut.
Następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i "przykrywkę" z odciętego
plasterka, posypać płatkami migdałowymi (można to zrobić przed włożeniem do
piekarnika) i udekorować bitą śmietaną.
Podawać z grzanym winkiem, genialnie pasuje grzaniec galicyjski :))
Mmmm, cudnie smakuje w zimowe paskudne wieczory ! :)
Smacznego
Kasia
|