Data: 2004-01-16 09:11:20
Temat: [P] Pieczone jabłka
Od: "Corrina" <c...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W niedalekiej przyszłości zamierzam popełnić jeden z moich ulubionych
zimowych deserów, mianowicie pieczone jabłka. Poniżej podaję przepis, ale
uciekam się do Waszego doświadczenia z pytaniem, jakie jabłka najlepiej do
tego pasują ?
6-8 dużych jabłek ( w zależności na ile osób)
rodzynki
cynamon
odrobina cukru waniliowego
miód jasny albo ajerkoniak
bita śmietana
płatki migdałowe
Jabłka wydrążyć i usunąć gniazda nasienne, w które następnie wkładamy
wymieszane z cynamonem i cukrem waniliowym rodzynki (mogą być ewentualnie
także posiekane orzechy).Do jabłek nalać po trochu płynnego miodu, lub, w
wersji bardziej wyrafinowanej - ajerkoniaku. Zawinąć w folię aluminiową,
zakryć jabłka odciętymi z góry plasterkami i piec w piekarniku (ok. 180-200
C) aż zmiękną, czyli ok. 20 minut.
Następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i "przykrywkę" z odciętego
plasterka, posypać płatkami migdałowymi (można to zrobić przed włożeniem do
piekarnika) i udekorować bitą śmietaną.
Podawać z grzanym winkiem, genialnie pasuje grzaniec galicyjski :))
Mmmm, cudnie smakuje w zimowe paskudne wieczory ! :)
Smacznego
Kasia
|