Data: 2003-09-07 09:11:43
Temat: [P] Sos do placków po węgiersku
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
A pozostając w temacie kulinarnym - część naszego wczorajszego obiadu,
a mianowicie sos do placków po węgiersku:
3 grube plastry łopatki wieprzowej
2 cebule pokrojone w plasterki
trzy ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
papryka słodka
papryka ostra
parę kropel sosu chilli
łyzka sosu sojowego
3 pomidory lima przetarte przez sito
ząbek czosnku
łyzka mąki
woda do podlania
troche vegety do smaku
Pokrojoną w drobną kostkę łopatkę obsmażyc na suchej patelni
teflonowej. Dodać cebulę, podsmazyc na złoto. Podlac woda, dusićdo
miękkości z zielem angielskim i listkiem laurowym. Dodac vegetę,
paprykę słodką (ze trzy łyzki), sos sojowy, chilli, mozna majeranek.
Jesli mieso jest juz miekkie, dodać przetarte pomidory i mąkę
rozmieszaną dokładnie z zimna wodą - posoloną i zahartowaną łyżką
gorącego sosu.
Do zgęstniałego sosu wycisnąć ząbek czosnku, przykryć na 2 minuty.
Gotowe.
pozdr
cherokee
zabierająca się do pieczenia placka ze sliwkami
|