Data: 2003-09-16 20:10:23
Temat: Legumina bananowa było: CASTING - NOWY PROGRAM KULINARNY TV
Od: "Kasia Mikołajczyk" <K...@U...ceti.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magdalena Potocka" <m...@n...wp.pl> napisał w wiadomości
news:bk7j58$u6h$2@absinth.dialog.net.pl...
> a'propos bananów, czy ktoś dysponuje przepisem z "Kuchni Neli" na
> leguminę bananową? swego czasu miałam takowy, ale przepadł :-(
Legumina bananowa (6-8 porcji)
3 spore bardzo dojrzale banany
4 jajka
7-8 lyzek stolowych cukru
1 lyzeczka esencji waniliowej
2 szkl. (0,5 l) smietanki kremowej
3 kromki bulki okrojone ze skorki, pokrojone w kostke
przyrumienione wisnie z konfitury jako dekoracja (wg uznania)
Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Banany obrac, pokroic w plasterki i wlozyc
do zaroodpornego naczynia o bokach dlugosci ok. 20 cm. Jajka ubic z cukrem i
wanilia. Nie przerywajac ubijania dodac smietanke. Sosem tym zalac banany.
Calosc posypac grzankami, a nastepnie przycisnac lekko, by wszystkie
zanurzyly sie w sosie. Piec ok. 30 min. od chwili, gdy noz ktorym
nakluwalismy krem bedzie calkiem suchy. Krem podawac na cieplo, udekorowany
na przyklad dobrze osaczonymi wisniami.
pzdr
Kasia
|