Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "*madzik*" <b...@b...op.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P] kotlety z renifera w sosie z rozowego pieprzu, Odp: Reniferzyna
Date: Tue, 8 Apr 2003 15:25:41 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 49
Message-ID: <b6uio7$t46$1@inews.gazeta.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: h15n1fls33o292.telia.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1049808455 29830 217.210.80.15 (8 Apr 2003 13:27:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 8 Apr 2003 13:27:35 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-User: mewah
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:152202
Ukryj nagłówki
Użytkownik <t...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1...@n...onet.pl...
> Co z renifera?
Przepis sciagnelam z tej strony: http://www.invicom.se/
kotlety z renifera w sosie z rozowego pieprzu (4 porcje)
8 kotletow z renifera, 1/2 dl maki pszennej, sol, pieprz
Sos:
1 cebula szalotka
1 lyzka masla lub margaryny
2 dl czerwonego wina
4 dl "viltfond" - ja bym tu uzyla kostki bulionowej typu knorr, ale z
dziczyzny (jesli taka jest, jak nie to wolowa), we wlasciwych
proporcjach na 4 dl wody
1/2 lyzki rozowego pieprzu
troche maki z mlekiem/wodą do zageszczenia
25gr masla
Rozpocznij od sosu. Obierz i drobno posiekaj cebule.
Podsmaz ja w garnku na malej ilosci masla. Dodaj czerwone wino i
bulion i niech sie gotuje az do wyparowania polowy plynu.
Przecedz sos i wlej z poworotem do garnka.
Dodaj drobno posiekany rozowy pieprz i pogotuj pare minut. Dodaj
troche maki i troche masla. Sprobuj i dopraw do smaku.
Kotlety oprosz maka z sola i pieprzem. Smaz po ca. 3 min na kazdej
stronie.
Wyloz kotlety na cieple talerze, po dwa na osobe, polej je sosem.
Polecane z pieczonymi ziemniakami i gotowana brukselka.
[1] znalazlam w googlu kilka polskich pozycji o rozowym pieprzu, ale
nie jestem pewna czy to oficjalna polska nazwa.
Przy okazji: http://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24310,1011009.html
na tej stronie jest wspomniane o "pieprzu rozowym", plus 2 przepisy na
wolowine oraz brzoskwinie z pieprzem.
>Czy renina w Skandynawii jest droga?
Do sklepu jeszcze nie dotarlam ;-)
--
cieplutko pozdrawia Magda
******************
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|