Data: 2003-04-08 13:25:41
Temat: [P] kotlety z renifera w sosie z rozowego pieprzu, Odp: Reniferzyna
Od: "*madzik*" <b...@b...op.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <t...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1...@n...onet.pl...
> Co z renifera?
Przepis sciagnelam z tej strony: http://www.invicom.se/
kotlety z renifera w sosie z rozowego pieprzu (4 porcje)
8 kotletow z renifera, 1/2 dl maki pszennej, sol, pieprz
Sos:
1 cebula szalotka
1 lyzka masla lub margaryny
2 dl czerwonego wina
4 dl "viltfond" - ja bym tu uzyla kostki bulionowej typu knorr, ale z
dziczyzny (jesli taka jest, jak nie to wolowa), we wlasciwych
proporcjach na 4 dl wody
1/2 lyzki rozowego pieprzu
troche maki z mlekiem/wodą do zageszczenia
25gr masla
Rozpocznij od sosu. Obierz i drobno posiekaj cebule.
Podsmaz ja w garnku na malej ilosci masla. Dodaj czerwone wino i
bulion i niech sie gotuje az do wyparowania polowy plynu.
Przecedz sos i wlej z poworotem do garnka.
Dodaj drobno posiekany rozowy pieprz i pogotuj pare minut. Dodaj
troche maki i troche masla. Sprobuj i dopraw do smaku.
Kotlety oprosz maka z sola i pieprzem. Smaz po ca. 3 min na kazdej
stronie.
Wyloz kotlety na cieple talerze, po dwa na osobe, polej je sosem.
Polecane z pieczonymi ziemniakami i gotowana brukselka.
[1] znalazlam w googlu kilka polskich pozycji o rozowym pieprzu, ale
nie jestem pewna czy to oficjalna polska nazwa.
Przy okazji: http://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24310,1011009.html
na tej stronie jest wspomniane o "pieprzu rozowym", plus 2 przepisy na
wolowine oraz brzoskwinie z pieprzem.
>Czy renina w Skandynawii jest droga?
Do sklepu jeszcze nie dotarlam ;-)
--
cieplutko pozdrawia Magda
******************
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|