Data: 2003-02-04 14:08:00
Temat: [P] "mieso marynarza"
Od: "*madzik*" <b...@b...op.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
(tłumaczone z "Willy's Lilla Kokbok, Nr 3")
uwagi początkowe:
na 2 osoby wszystkiego po połowie, płynow 2/3 do 3/4 z poniższej
ilości.
Na 8 osob wszystkiego 2x więcej, płynow 1 1/2 z poniższej ilości.
MIĘSO MARYNARZA
Składniki na 4 osoby:
600 gr mięsa (całosc lub kotlety) - ???????? (moja uwaga: można liczyc
po dwa kotlety na osobę)
3 cebule (żółte)
8-10 ziemniaków
2 łyżki stołowe masła lub margaryny
1 lisc laurowy
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz bialy (ilość zależy od preferencji smakowych)
szklanka ciemnego piwa (ja używam Carnegie Porter, ale może byc
jakiekolwiek)
szklanka bulionu z kostki
1 pęczek pietruszki
1. Obrać ziemniaki i cebule, pokroić w plastry (uwaga moja: najlepiej
smakuja plastry kolo 5-10 mm. Cieńsze plastry ziemniaka się łamią, a
grubsze cebuli sa zbyt "nachalne" w smaku).
2. Wypłukać i osuszyć pietruszkę, oderwać listki od łodygi, posiekać
listki (uwaga moja: ja robilam bez pietruszki, bo nie lubimy - i tez
bylo dobre :-) )
3. Mięso pokroić na kotlety (o grubosci ok. 1 cm)
4. Posypać mięso solą i białym pieprzem, opiec na ww. tłuszczu po obu
stronach
5. Wyjąć mięso i wrzucić cebulę
6. W garnku ułożyć warstwami mięso, cebulę i ziemniaki.
7. Posolić, popieprzyć. Wlożyć lisc laurowy, tymianek i łodyżkę
pietruszki
8. Wlać bulion i piwo (płyn nie musi przykrywać wszystkich ziemniaków)
9. Gotować na małym ogniu _pod_pokrywą_ około 45 min.
10. Przed podaniem oprószyć posiekanymi listkami pietruszki.
Smacznego :-)
--
Pozdrawiam cieplutko,
Magda
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
|